Χωρίς κατηγορία

Μαυρομάτικα με σπανάκι και θυμάρι

Τα ταπεινά αυτά υλικά μπορούν να μας δώσουν ένα εξαιρετικό πιάτο gourmet, απολαυστικό, με τις μεσογειακές πρώτες ύλες να αρωματίζουν το τραπέζι μας.

Πολλές φορές τα παρεξηγημένα όσπρια, δεν είναι για πολλούς υλικό επιλογής, τόσο για να το μαγειρέψουν όσο και για να το γευτούν.
Όμως στην πραγματικότητα αποτελούν ένα γεύμα νόστιμο και υγιεινό όταν μαγειρευτούν όμορφα…. Δοκιμάστε το!

Καταγωγή: Ελλάδα | Προετοιμασία: 5 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 35-45 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 6 άτομα

Υλικα
500γρ. μαυρομάτικα φασόλια
300 γρ. φύλλα σπανάκι καθαρισμένο
100 γρ. σέσκουλα (φύλλα)
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
40 ml (1 ποτήρι του κρασιού) παρθένο ελαιόλαδο,
1 κρεμμύδι μεγάλο ξηρό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί (100ml=
800 ml ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
Χυμός 2 λεμονιών
2 αβγά
Θυμάρι, άνηθο
Αλάτι & πιπέρι.
Διαδικασία 
Βάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό να σκεπαστούν, έως και 5 εκατοστά παραπάνω από το επίπεδο που φτάνουν, γιατί κατά τη διάρκεια του βρασμού θα φουσκώσουν. Τα βράζουμε για 30 με 35 λεπτά, ώσπου να έχουν μαλακώσει χωρίς όμως να λιώνουν. Δηλαδή θέλουμε σε αυτό το σημείο να «κρατούν» διότι θα περάσουν και πάλι από φωτιά κατά τη διαδικασία. Τα σουρώνουμε.
Σε ένα μεγάλο σκεύος ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και χωρίς να κάψει προσθέτουμε το ξηρό κρεμμύδι να ιδρώσει. Σε χαμηλή πάντοτε φωτιά αφήνουμε για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε και το φρέσκο κρεμμύδι. Όταν ξανθύνει το κρεμμύδι, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε το ζωμό.
Τότε ρίχνουμε τα φασόλια, τα χόρτα και τα βότανα και σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Δοκιμάζουμε τα φασόλια αν έχουν μαλακώσει χωρίς όμως να λιώσουν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στο Multi χτυπάμε τα αβγά με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε και μια κουτάλα από το ζουμί της κατσαρόλας. Χτυπάμε δυνατά και προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Φροντίζουμε να ανακατευτεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά να δέσουν τα υλικά. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
*Tip. Εάν αφήσουμε λίγο υποτονικό το αλάτι στο φαγητό αυτό, είναι ιδανικό κατά το σερβίρισμα να τρίψουμε από επάνω σε κάθε πιάτο λίγο τυρί φέτα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-