Τα θαλασσινά εκτός από τη μοναδική τους γεύση έχουν και υψηλή θρεπτική αξία, γεγονός που τα καθιστά πολύτιμα σε περιόδους αποχής από το κρέας. Είναι πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη.

Μία μερίδα (120 γρ καταναλισκόμενου προϊόντος), καλύπτει το 50% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη, αποδίδοντας μόνο 112 θερμίδες και λιγότερο από 1 γρ λίπους.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι περιέχουν πρωτεΐνη η οποία είναι περισσότερο εύπεπτη από την αντίστοιχη ποσότητα που προέρχεται από κρέας ή κοτόπουλο. Ιδανικό λοιπόν και για ανθρώπους με προβλήματα στην μάσηση ή την πέψη. Σήμερα θα φτιάξουμε μαρουλοντολμάδες με θαλασσινά, νόστιμα…. πιο νόστιμα δεν γίνεται! Απίστευτο Μεσογειακό πιάτο γεμάτο γεύση από θάλασσα!!!!

Καταγωγή: Μεσόγειος | Προετοιμασία: 5 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 30-35 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες:

Υλικα

250γρ. καλαμάρια ψιλοκομμένα
200γρ. γαρίδες ψιλοκομμένες
200γρ. σουρίμι ψιλοκομμένο
200γρ. ρύζι νυχάκι
100 γρ. κρεμμύδι σε καρέ
Μαϊντανό + άνηθο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Ξύσμα από 2 γλυκολέμονα (λάιμς)
½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
Λίγα σχοινόπρασα ψιλοκομμένα
300ml ζωμός λαχανικών ή νερό
Αλάτι και πιπέρι

3 μαρούλια πλατύφυλλα για τύλιγμα
½ κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Χυμός από 2 γλυκολέμονα (λάιμς)
Νερό

2 πιπεριές Φλωρίνης για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σοτάρουμε σε βαθύ σκεύος με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι. Προσθέτουμε τα καλαμάρια, τις γαρίδες τα βότανα και τα σχοινόπρασα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με το ζωμό ή το νερό και προσθέτουμε το ξύσμα γλυκολέμονων, την πάπρικα, αλατίζουμε και τρίβουμε πιπέρι. Αφήνουμε τη γέμιση μέχρι να πιει τα υγρά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό και βυθίζουμε λίγα λίγα τα φύλλα μαρουλιού να ζεματιστούν το πολύ για 2 λεπτά. Τα τοποθετούμε αμέσως μετά το ζεμάτισμα σε παγωμένο νερό ώστε να κρατήσουν το χρώμα τους.

Παίρνουμε το κάθε μαρουλόφυλλο και βάζουμε στην άκρη 1 κ.γ. από τη γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολάκι, φέρνοντας τα πλαϊνά προς τα μέσα. Ακουμπώ στην κατσαρόλα στριμωχτά τα ντολμαδάκια με την άκρη του φύλλου προς τα κάτω.
Βάζω από πάνω τους ένα πιάτο ανάποδα ώστε να μη μετακινηθούν κατά το βράσιμο. Ρίχνω νερό μέχρι την άκρη του πιάτου, προσθέτω το ελαιόλαδο, το χυμό γλυκολέμονων μαζί με το αλάτι.
Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και σερβίρουμε τα τυλιχτά με ζουμί από το βρασμό.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-