Μανιτάρια γεμιστά σε κοντράστ γεύσεων. Η γλυκύτητα διαδέχεται την οξύτητα του βαλσαμικού ξυδιού, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την αλμυρή και πικάντικη γεύση της κρέμας από τυρί και λουκάνικα. Ένας συνδυασμός που αν εμπεριέχει το Ναξιώτικο τυρί είναι αρκετός να προκαλέσει σοκ στους λάτρεις των μανιταριών.

Ένα ιδανικό ορεκτικό που μπορεί να προετοιμαστεί 3 μέρες πριν την επιθυμητή ημερομηνία και να συντηρηθεί στο ψυγείο μέχρι να ψηθεί στο φούρνο. Είναι ένα ιδανικό hordevre για party, μικρών ή μεγάλων καλοφαγάδων.

Καταγωγή: Διεθνές | Χρόνος μαγειρέματος: 35-40′ | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικα 2 κιλά μανιτάρια λευκά agaricus (μέτρια ίδιου μεγέθους αν είναι εφικτό, είναι περίπου 4 συσκευασίες του super market)
500γρ. ιταλικά λουκάνικα ή χωριάτικα
250γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
180γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένα
150γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένο
6-7 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
7 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. βαλσαμικού ξύδι
Αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC. Σκουπίζουμε με ένα πανάκι τα μανιτάρια και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Ψήνουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί τα μανιτάρια αφού τα επαλείψουμε με 5 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο, βαλσαμικό ξύδι, αλάτι και πιπέρι για 20 λεπτά. Τα αφηνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
2. Κάνοντας μία τομή στα λουκάνικα αφαιρούμε το περίβλημά τους. Τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι σαν να είναι κιμάς μέχρι να ροδίσουν. Τα διαλύουμε με την ξύλινα κουτάλα σε μικρά κομμάτια ενώ σοτάρονται και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
3. Ρίχνουμε τις 2 τελευταίες κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν, περίπου για 10-15 λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
4. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σε ένα μπολ τα μαγειρεμένα λουκάνικα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλάτι , πιπέρι και περίπου τα 2/3 της γραβιέρας και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, σπάμε όλα τα μεγάλα κομμάτια λουκάνικου.
5. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 170oC. Τοποθετούμε σε σειρά τα μανιτάρια μας σε ένα λαδωμένο ταψί με την κενή πλευρά προς τα πάνω. Γεμίζουμε το κάθε μανιτάρι με μία γενναιόδωρη μερίδα του κρεμώδες μείγματος των λουκάνικων. Συμπληρώνουμε από πάνω με το υπόλοιπη γραβιέρα.
6. Ψήνουμε τα μανιτάρια μας για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι το τυρί να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-