48FoodStreet

Μαλεμπί μαστίχας ή Μουχαλεμπί ή και Σουτ Μαλεμπισί θα το ακούσουμε, αλλά σίγουρα θα την «ακούσουμε» όταν τη δοκιμάσουμε. Η απόλυτη γεύση στην κρέμα. Αρωματισμένη πάντα με μαστίχα Χίου.

Θα μπορούσε να είναι ο πρόδρομος της πανακότα, φτιαγμένη από τα χεράκια των Ελλήνων της Πόλης. Είναι η κρέμα που θυμίζει εκείνες που τρώγαμε ως παιδιά, νοστιμότατη, ελαφριά και δροσιστική. Την παντρεύουμε με φρούτα εποχής και έχουμε ένα εξαιρετικό επιδόρπιο σε ελάχιστο χρόνο!!!!

Χώρα Προέλευσης: Κωνσταντινούποληn|Χρόνος Μαγειρέματος: 20-25′ |Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικα1 λίτρο γάλα φρέσκο
70 γρ. Ρυζάλευρο
30 γρ. νισεστέ
140 γρ. ζάχαρη άχνη
2 – 3 κ.σ. ροδόνερο ή ανθόνερο
1 – 2 μικρά κομμάτια μαστίχα, κοπανισμένη μαζί με 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
ζάχαρη άχνη για επικάλυψη

Για τις καραμελωμένες φράουλες
100 γρ. ζάχαρη
500 γρ. καθαρισμένες φράουλες
1 κλωναράκι φυσική βανίλια ή
2 στικ βανίλια

ΔιαδικασίαΑλέθουμε τη μαστίχα με τη ζάχαρη στο μίξερ. Διαχωρίζουμε μια κούπα από την συνολική ποσότητα του γάλακτος και διαλύουμε το νισεστέ και το ρυζάλευρο.

  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη με τη μαστίχα, το μείγμα με το νισεστέ και το ρυζάλευρο και το ανθόνερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα για να μην κολλήσει η κρέμα.
  • Μοιράζουμε την κρέμα σε ατομικά μπολάκια ή βαζάκια, τ᾿ αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 -1:30 ώρα. Τα σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.
  • Για τις καραμελωμένες φράουλες:
  • Ακολούθως βάζουμε σε ένα ταψάκι τις καθαρισμένες και πλυμένες καλά φράουλες και τις ζεσταίνουμε είτε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (170° C) για 10′-15′.
  • Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα 50γρ. από τη συνολική ποσότητα της ζάχαρης. Τα αφήνουμε να ζεσταθούν και να λιώσουν, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτω και την υπόλοιπη ποσότητα κι ανακατεύω και πάλι.
  • Προσθέτουμε στη λιωμένη ζάχαρη τις ζεσταμένες φράουλες και τη φυσική βανίλια ή αν έχουμε σε σκόνη. Ανακατεύουμε ξανά με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευση σως.
    Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα και το σερβίρουμε πάνω από τις κρέμες! Απολαμβάνουμε!

————————————————————————————————————–