Όποιος περνά πολλές ώρες στην κουζίνα γνωρίζει πως από τα υλικά μας δεν πετάμε σχεδόν τίποτα. Όλα είναι χρήσιμα, ακόμα και εκείνα που νομίζουμε πως έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Το λικέρ αυτό δημιουργήθηκε με αυτό το συλλογισμό. Πρόπερσι το Σεπτέμβριο, στην προσπάθειά μου να φτιάξω χυμό σταφυλιών βρέθηκα με κάποια κιλά φλούδες από τις ρώγες.

Ήταν πραγματικά κρίμα να πεταχτεί κάτι που είχε φορτωθεί με τα αρώματα όλου του καλοκαιριού. Μετά από έρευνα λοιπόν στις σημειώσεις της μαμάς μου βρήκα τη συνταγή αυτή και ιδού το αποτέλεσμα… Ένα λικέρ με άρωμα θαυμάσιο και χρώμα παραμυθένιο… Η αναμονή άξιζε τον κόπο.

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 10΄ | Χρόνος μαγειρέματος: 5-7′ και αναμονή 1 μήνα να ωριμάσει | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: Βγαίνει περίπου 1350γρ. λικέρ

Υλικα 800γρ. ρώγες από ροζακί σταφύλι ή 1450 φλούδες από τις ρώγες
*μπορεί να γίνει με όποιο είδος σταφυλιού μας αρέσει.
740 ml ρακί ή τσίπουρο
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
700 γρ. νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού

Διαδικασία Αναμειγνύουμε τις ρώγες με τη ρακί ή το τσίπουρο και με βοήθεια ενός χωνιού τα ρίχνουμε σε ένα μπουκάλι. Πιέζουμε μέσα σε αυτό και τη φλούδα πορτοκαλιού και κλείνουμε καλά.

Αφήνουμε το μείγμα να ωριμάσει για ένα μήνα περίπου σε μέρος δροσερό και σε σκιά. Μετά το χρονικό αυτό διάστημα φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 5-7 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ σουρώνουμε το μείγμα με τη ρακί ή το τσίπουρο με ένα πολύ πυκνό σουρωτήρι.

Στη συνταγή ανέφερε πως το σούρωναν με ένα τουλπάνι, το οποίο και είναι ένα είδος υφάσματος που αφήνει το υγρό να περάσει εύκολα. Στη συνέχεια αναμειγνύουμε το σιρόπι με αρχικό μας μείγμα και το λικέρ μας είναι έτοιμο.

TipΕκτός από τον κλασσικό τρόπο που προσφέρεται ένα λικέρ, αξίζει να σημειωθεί πως το δοκίμασα φτιάχνοντας mojito και ήταν πραγματικά φανταστικό!.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-