Χωρίς κατηγορία

Λαζάνια αλά Μπολονέζ με κοτόπουλο

Στην αρχαία Ρώμη τα λαζάνια ήταν κομμένα σε λωρίδες (αποκαλούνταν lagani) και επειδή το μαγείρεμά τους απαιτούσε φούρνο ο οποίος μπορούσε να βρεθεί μόνο σε κουζίνες εύπορων ευγενών, το πιάτο θεωρήθηκε πλουσιοπάροχο.

Σύμφωνα με τους ιστορικόυς τα λαζάνια ήταν ίσως η πρώτη μορφή ζυμαρικών και τα άπλωναν για να σκληρύνουν στον καυτό μεσογειακό ήλιο.
Τα λαζάνια αποτέλεσαν λατρεμένο πιάτο τόσο για τον Κικέρων, όσο και για τον Οράτιο που τα προτιμούσε με πράσα και ρεβύθια. Βέβαια ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο μακρινός τους πρόγονος ήταν το ελληνικό «Λάγανον», ένα είδος λεπτού ψωμιού… Ούτος η αλλιώς σε αυτό θα καταλήγαμε «una faccia una razza»!

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 30 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 20-25 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο | Μερίδες: για πυρέξ στα 40εκ./περίπου 6 μερίδες

Υλικα
1 πακέτο λαζάνια (500γρ.) που δεν χρειάζεται να τα προβράσουμε.
800 γρ. γύρος κοτόπουλου ή κιμάς κοτόπουλου αν μας αρέσει καλύτερα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 μεσαίου μεγέθους καρότα τριμμένα
3 μέτριες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια, πολτοποιημένα
10γρ. μαϊντανό
180 ml κόκκινο κρασί
120γρ. ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
1 πρέζα τσίλι, 1 πρέζα πάπρικα καπνιστή
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
80γρ ρεγκάτο τριμμένο
Για την κρούστα κρέμας
550 ml φρέσκο γάλα
1½ κουτ. σούπας κορν φλάουρ
200 γρ. ανθότυρο λιωμένο με το πιρούνι
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία 
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε αρχικά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει όσο το δυνατόν πιο σπυρωτός. Αν παραμένει μεγάλα κομμάτια, δοκιμάζουμε να ανακατέψουμε με έναν αβγοδάρτη. Ρίχνουμε τα καρότα και το μαϊντανό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για ακόμη 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το τσίλι, την ντομάτα κι αλάτι και σιγοβράζουμε για περίπου 20 – 25 λεπτά. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ελαφρώς λαδωμένο, απλώνουμε μία στρώση λαζάνια, από πάνω το μισό μίγμα κιμά, άλλη μία στρώση λαζάνια, το υπόλοιπο μίγμα κιμά και τελειώνουμε με άλλη μία στρώση λαζάνια.
Για την κρούστα κρέμας κρατάμε λίγο από το γάλα σε μια κούπα και διαλύουμε καλά μέσα το κορν φλάουρ. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μια κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα να ζεσταθεί. Λίγο πριν να φτάσει σε σημείο βρασμού ρίχνουμε το γάλα με το κορν φλάου στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά αλατοπιπερόνουμε, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Απλώνουμε το μίγμα πάνω από τα στρωμένα λαζάνια και πασπαλίζουμε με το ρεγκάτο. Ψήνουμε για περίπου 20 – 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαζάνια και να ροδίσει η επιφάνεια.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-