Η λέξη κριτσίνι προέρχεται από την ιταλική grissini, αν και συχνά παρετυμολογείται από την ηχητική μίμηση “κριτς-κριτς”.
Τα κριτσίνια προέρχονται από το Τορίνο, πρωτεύουσα της ιταλικής επαρχίας Πεδεμοντίου, όπου το καρβέλι λεγόταν gherssa, grissia ή grizia και αργότερα το υποκοριστικό gherssin(καρβελάκι).

Η τελευταία λέξη έγινε στα ιταλικά grissino και το Τορίνο πήρε το παρατσούκλι Grissinopoli. Η τελευταία λέξη έγινε στα ιταλικά grissino και το Τορίνο πήρε το παρατσούκλι Grissinopoli. Οι πρώτες αναφορές για κριτσίνια καταγράφονται στα μέσα του 14ουαιώνα, ενώ φαίνεται να ήταν διαδεδομένα από το 1600 και ύστερα. Σήμερα, το grissino stirato αποτελεί προϊόν Π.Ο.Π.

Καταγωγή: Διεθνές | Χρόνος μαγειρέματος: 20′ | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικα560 γρ. αλεύρι τ.70% μαλακό
125 γρ. κρασί λευκό
60 γρ. κονιάκ
125 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ. μαργαρίνη μαλακή
1 γρ. αλάτι
25 γρ. ζάχαρη
12 γρ. μπέικιν
7 γρ. σόδα
100 γρ. ρεγκάτο

Διαδικασία Ζυγίζουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε στο μπολ του μίξερ. Ζυμώνουμε στο μίξερ με το φτερό και μόλις σχηματιστεί η ζύμη, τελευταίο προσθέτουμε το ρεγκάτο αφού κρατήσουμε και λίγο για το πασπάλισμα πριν τα βάλουμε στο φούρνο. Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο εργασίας και πλάθουμε σε μπαστουνάκια.

Τοποθετούμε δίπλα μας ένα πλατύ και ρηχό σκεύος με λίγο νερό. Βουτάμε στο νερό ένα ένα τα κριτσινιά μας και ρολάρουμε σε τριμμένο τυρί ρεγκάτο. Τοποθετούμε σε λαμαρίνες με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180οC για 20’. Έτοιμα!!!

————————————————————————————————————————————————————————————————————-