Η λέξη κριτσίνι προέρχεται από την ιταλική grissini. Τα κριτσίνια προέρχονται από το Τορίνο, πρωτεύουσα της ιταλικής επαρχίας Πεδεμοντίου, όπου το καρβέλι λεγόταν gherssa, grissia ή grizia και αργότερα το υποκοριστικό gherssin (καρβελάκι).
Σύμφωνα με την παράδοση τα πρώτα κριτσίνια έψησε ο ιταλός αρτοποιός Αντόνιο Μπρουνέρο, υπό τις οδηγίες του ιατρού Don Baldo Pecchio για να γιατρευτεί ο δούκας της Σαβοΐας, Βιτόριο Αμεντέο Β´, από τροφική δηλητηρίαση. Έχοντας στο μυαλό του τα καρβελάκια που έφτιαχνε η μητέρα του, ο Don Baldo παρείγγειλε ένα διπλοφουρνιστό, λεπτό ψωμί, ώστε να είναι απαλλαγμένο από παθογόνους μικροργανισμούς.

Καταγωγή: Διεθνές | Χρόνος μαγειρέματος: 15-20′ | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 20-25 μεγάλα κριτσίνια

Υλικα 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο extra για το πλάσιμο
200 ml χλιαρό νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
80 γρ. φέτα
50 γρ. Κέτσαπ Brava + λίγο για το κλείσιμο των κριτσινιών
1 κ.γ. ρίγανη
100 γρ. σουσάμι
30 γρ. παρμεζάνα για το πασπάλισμα
Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε ένα λακάκι στη μέση. Στο multi χτυπάμε τη φέτα με το ελαιόλαδο, την Κέτσαπ Brava και τη ρίγανη.
Αδειάζουμε το μείγμα στη μέση του αλευριού και ζυμώνουμε με τα χέρια και προσθέτουμε σταδιακά το νερό. Ανάλογα με την ποιότητα του αλευριού μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό. Ο στόχος είναι να έχουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη.

Μπορούμε επίσης να βάλουμε το μείγμα στο μίξερ με το εργαλείο για τις ζύμες και να το αφήσουμε να ζυμωθεί για 5 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια μικρά και τα πλάθουμε σε μακρόστενα σχήματα με τη βοήθεια του πλάστη ή ενός ποτηριού. Προσθέτουμε κατά μήκος λίγες σταγόνες Κέτσαπ Brava στη μέση και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.

Κλείνουμε τα κριτσίνια είτε διπλώνοντας και τις δύο μακρόστενες πλευρές προς τη μέση, είτε κρατώντας τις δύο άκρες και γυρίζοντας σαν έλασμα τη ζύμη. Μπορούμε να δώσουμε όποιο σχήμα μας αρέσει αρκεί να είναι ομοιόμορφα τα σχήματα ώστε να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.
Με ένα πινέλο νερώνουμε το κάθε κριτσίνι και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την παρμετζάνα. Ψήνουμε στο φούρνο στους 160 ο C για 20 λεπτά περίπου ή όσο χρειαστεί για να ροδίσουν και να είναι κριτσανιστά. Σε κάποιους φούρνους θα χρειαστεί να τα αφήσουμε λίγο περισσότερο.
Είναι το καλύτερο και πιο υγιεινό snack για το σχολείο ή το γραφείο, εύκολο και γρήγορο να το φτιάξουμε στην κουζίνα μας, ακόμα και μαζί με τα παιδιά.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-