Τα Λυχναράκια με τόπο προέλευσης από την Κρήτη φτιάχνονται καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών του Πάσχα και όχι μόνο.

Τραγανό φύλλο που αγκαλιάζει την κρέμα με ανθότυρο (μυζήθρα Κρήτης), ενώ το άρωμα της κανελλομαστίχας ξεσηκώνει με τις μυρωδιές της. Τα γλυκάκια αυτά φτιάχνονται σε πολλές παραλλαγές και σε πολλά ελληνικά νησιά και οι ονομασίες ποικίλουν, καλτσούνια, λυχναράκια, μελιτίνια, όμως τα βασικά συστατικά παραμένουν ίδια. Θα ενθουσιαστείτε ακόμα και αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει να τα φτιάξετε, γιατί είναι μια εύκολη παρασκευή και το αποτέλεσμα εξαιρετικό.

Καταγωγή: Κρήτη | Προετοιμασία: 5΄ | Χρόνος μαγειρέματος: 15-20′ | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 90-100 τμχ

ΥλικαΓια τη ζύμη:
2 κιλά αλεύρι Μαλακό
2 ποτήρια λάδι
1/2 κουταλάκι αλάτι
650 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
5 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
50 γρ. μαγιά φρέσκια
1/2 φλιτζάνι γάλα
Για τη γέμιση:
2 κιλά μυζήθρα γλυκιά
2 κρόκους αυγών
2 φακελάκια βανίλια ή 3 αμπούλες
4 κουταλιές μέλι
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού ή πορτοκάλι
1 1/2 κουταλιά κανέλα
8 γρ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη με μια κουταλιά ζάχαρη
2 κ. σ. βούτυρο φρέσκο
450 γρ. ζάχαρη
2 κρόκους αυγών διαλυμένους σε λίγο νερό

Διαδικασία Διαλύουμε τη μαγιά σε γάλα χλιαρό, προσθέτουμε λίγες κουτελιές αλεύρι και αφήνουμε το προζύμι να “ανέβει”. Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ ώσπου να ασπρίσει.

Προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι, το γιαούρτι και το προζύμι. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας το ζύμωμα. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Περνάμε τη μυζήθρα από το μύλο των λαχανικών.

Προσθέτουμε 2 κρόκους αυγών, τη βανίλια, το μέλι, το ξύσμα, την κανέλα, τη μαστίχα και το βούτυρο και ανακατεύουμε το μίγμα. Ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο μέτριο και το κόβουμε σε στρογγυλά σχήματα με τη βοήθεια ενός κουπάτ ή ενός ποτηριού.

Παίρνουμε με ένα κουτάλι γέμιση και τη βάζουμε στο κέντρο του κάθε φύλλου. Βρέχουμε κάθε φορά το κουτάλι ώστε να ξεκολλάει εύκολα η γέμιση. Σχηματίζουμε λυχναράκια “τσιμπώντας” τη ζύμη γύρω – γύρω. Αλείφετε τα λυχναράκια με τους 2 κρόκους και τα πασπαλίζουμε με κανέλα.

Τοποθετείτε τα λυχναράκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου στους 180ο μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια και να στέκονται.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο τραγανά μας αρέσουν. Σε εκείνους που αρέσουν τραγανά, κόψτε στα 25 και δοκιμάστε ένα και αν το θέλετε πιο τραγανό, αφήνετε το ταψί για 5 λεπτά ακόμα στο φούρνο. Χρόνια πολλά σε όλους.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-