εύκολο και νόστιμο το μικρό σουσαμένιο κουλούρι, έχει περάσει από όλων μας τα χέρια και το έχουμε τσιμπήσει ως παιδιά στο διάλειμμα στο σχολείο. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα άκρος παραδοσιακό και αυθεντικό αρτοπαρασκεύασμα που η νοστιμιά του παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο χάρη στα απλά υλικά του.

Καταγωγή: Ελλάδα (η πρώτη συνταγή είναι από την Κωνσταντινούπολη) | Προετοιμασία: 5 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 15 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 18-20 Κουλούρια

Υλικα
1 κιλό αλεύρι σκληρό (στα supermarket είναι αυτό με την ένδειξη για «τσουρέκι»)
30 γρ νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
80 γρ. ζάχαρη ή ½ κούπα του νες
2 κ.σ. αλάτι 500ml νερό χλιαρό ή 2 ½ κούπες του νες
200 γρ. σουσάμι
Προαιρετικά λίγο παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα
Διαδικασία 
Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τη 1 κούπα νερό, προσθέτοντας 1 κ.σ. ζάχαρη και 2 κ.σ. αλεύρι. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά ώσπου να αφρίσει. Εν τω μεταξύ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος ρίχνουμε και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Αφήνουμε και πάλι για 20-30 λεπτά σε ζεστό μέρος ώσπου να φουσκώσει.
Tip: Συνήθως σε αυτή τη φάση για να μειώσω το χρόνο αναμονής βάζω τη ζύμη μου στο φούρνο τον οποίο τον ανάβω στον αέρα στους 40-50 βαθμούς. Έτσι η ζύμη μου φουσκώνει στα 15 λεπτά. Χωρίζω σε μικρές μπάλες το ζυμάρι και πλάθω σε μακρόστενα σχήματα. Ένα ένα τα βουτάω σε ένα βαθύ μπολ όπου έχουμε νερό με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και μετά το περνάω από το σουσάμι. Τοποθετούμε τα κουλούρια σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 200ο για 15 λεπτά περίπου. Tip: Μην τα ψήσετε πολύ. Μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Αν τα ψήσετε παραπάνω θα γίνουν αρκετά έως πολύ τραγανά.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-