ΨΩΜΙΑ

Κουλούρι Θεσσαλονίκης με ταχίνι

Αυτή η νόστιμη ιστορία που ξεκινά από την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, σήμερα είναι σήμα κατατεθέν σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Λέγοντας γωνιά και κουλούρι, συνειρμικά πάντοτε πηγαίνω στη γωνία 3ης Σεπτεμβρίου και Αγίου Κωνσταντίνου όπου το πρωί οι κουλουράδες έχουν την τιμητική τους. Η ιστορία ξεκινάει την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εμφανίζεται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη. Η λέξη κουλούρι προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη «κολλίκιον», που αναφέρεται σε πολλά βυζαντινά κείμενα. Τα μυστικά της αυθεντικής συνταγής τα γνωρίζουν ελάχιστοι και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πως φτιάχνονταν τότε με ακρίβεια. Αυτό που είδαμε όμως δοκιμάζοντας τη συνταγή ήταν σοκαριστικά γευστικό!!! Αυτή η συνταγή διαφέρει από τις άλλες… το ταχίνι κάνει τη διαφορά και αναδεικνύει τον ξάδερφό του το σουσάμι, δίνοντας νότες υφάλμυρες και τόσο δυνατές.

Καταγωγή: Ελλάδα | Προετοιμασία: 5’ λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες:

Υλικα
750γρ αλεύρι σκληρό
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
1 φακελάκι baking powder
1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
3 κουτ. σούπας ταχίνι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Ελάχιστο ξύδι (προαιρετικά για να γίνει τραγανό)
Σουσάμι
370ml χλιαρό νερό
Διαδικασία 
Σε ένα μπολ τα 100ml χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά την ζάχαρη να λιώσει . Προσθέτουμε τα φακελάκια με την μαγιά τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε 10 λεπτά περίπου να ενεργοποιηθεί.
Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder. Μόλις ενεργοποιηθεί η μαγιά προσθέτουμε το ταχίνι το λάδι και το ξύδι και σιγά σιγά ανακατεύοντας προσθέτουμε και το αλεύρι.
Προσθέτουμε όσο από το υπόλοιπο νερό μέχρι να ενωθούν τα υλικά και γίνει η ζύμη. Αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Πλάθουμε σε μπαστουνάκια τα βουτάμε σε νερό ενώνουμε σε κουλούρια και πανάρουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15 λεπτά.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-