Οι Νιώτες στα χωριά, είναι πάνω από όλα δημιουργικοί & ευφάνταστοι αρτοποιοί. Δεν περίμενα εκ πρώτης όψεως να μου αρέσει ένα ψωμένιο παρασκεύασμα που θα είχε γλυκολεμονένιο άρωμα.

Η εκπληκτική όμως γεύση με συνεπήρε, τόσο ντελικάτη με ελαφρύ εξωτικό χαρακτήρα, χωρίς να χάνει τη γλυκύτητα μιας μπουκιάς ψωμιού. Εν τέλη θα το χαρακτήριζα πικάντικο και θα το πρότεινα για συνοδεία πιάτων με ελαφριές λευκές σάλτσες ή για σάντουιτς με φίνα υλικά. Όπως κι αν έχει μπορείτε στα γιορτινά τραπέζια να δοκιμάσετε την εξαιρετική του διαφορετικότητα!

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 10 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 50-60 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες:

Υλικα
640-700γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ αλεύρι ολικής άλεσης
2 κ.σ. καλαμποκάλευρο για το πασπάλισμα
60 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
40ml νερό
330γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
30 ml χυμός λαίμ
Ξύσμα από 1 λάιμ ακέροτο
½ κ.γ. αλάτι
50 ml γάλα
40γρ. μέλι
3 αβγά
80 γρ κάπαρη
Διαδικασία 
Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε το νερό, τη μαγιά, 2 κ.σ. από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αφήνουμε στην άκρη. Κοσκινίζουμε τα άλευρα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω το αλάτι. Ζεσταίνουμε σε μπαιν μαρί το γάλα, το χυμό και το ξύσμα λάιμ, το μέλι, το βούτυρο και τα αβγά ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα. Αφαιρώ από τη φωτιά και προσθέτω το μείγμα στα άλευρα. Προσθέτω και το μείγμα της μαγιάς ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ώσπου να αποκτήσουμε μια εύπλαστη ζύμη είτε με το χέρι είτε στο μίξερ για 10’. Λαδώνουμε ένα σκεύος και βάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα σε ζεστό σημείο για 2 ώρες.
Ψήνουμε στους 180ο C για 50-60 λεπτά ανάλογα το φούρνο.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-