Κέικ μαστίχας με κοντίτα. H Μαστίχα Χίου είναι η φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό & τα κλαδιά του σχίνου (Pistacia Lentiscus var. Chia). Η έκκριση αυτή προκαλείται με χάραγμα του σχίνου από αιχμηρό εργαλείο. Η Μαστίχα εμφανίζεται σαν δάκρυ στα χαραγμένα σημεία και ρέει κατά σταγόνες στο χώμα.

Κατά την έκκρισή της έχει τη μορφή κολλώδους και διαυγούς υγρού για να στερεοποιηθεί σε ακανόνιστα σχήματα μετά την πάροδο 15-20 ημερών. Η μορφή της, αφού στερεοποιηθεί, είναι κρυσταλλική και η αρχική της γεύση είναι μάλλον πικρή, για να φύγει σύντομα, αφήνοντας ένα ιδιαίτερο άρωμα που της προσδίδει μοναδικότητα.

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος: 35-40′ | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο 

Υλικα25γρ. αμυγδαλόπαστα
200γρ. βούτυρο 82% λιπαρά θερμοκρασία δωματίου
200γρ. ζάχαρη
½ κ.γ. μαστίχα χίου κοπανισμένη με λίγη από τη ζάχαρη
225γρ. αβγά θερμοκρασία δωματίου
165γρ. αλεύρι μαλακό
2,5γρ. μπείκιν πάουντερ
120γρ. φρούτα κόντιτα

 

Διαδικασία Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια προς γρήγορη ταχύτητα την αμυγδαλόπαστα με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Όταν αφρατέψει το μείγμα χαμηλώνουμε ταχύτητα (μέτρια) και ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά.

Αφήνουμε το μείγμα να πίνει πρώτα το αβγό και μετά να ρίχνουμε το επόμενο. Ενσωματώνουμε στο κοσκινισμένο αλεύρι τα φρούτα κόντιτα και όλα μαζί τα προσθέτουμε στο μίξερ.

«Το στομάχι στηρίζει την καρδιά και όχι η καρδιά το στομάχι» (Θερβάντες).

Ανακατεύουμε σε αργή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ομοιόμορφο μείγμα. Βουτυρώνουμε τη φόρμα και την πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα που πρέπει να καταλαμβάνει το ¾ του σκεύους και ψήνουμε στο φούρνο στους 170ο C για περίπου 35 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.

Το κέικ είναι έτοιμο όταν με μια οδοντογλυφίδα τρυπώντας το κέικ θα βγαίνει χωρίς υπολείμματα.