Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και την απογείωση του υδραργύρου, το καρπούζι αποτελεί μια όαση δροσιάς με πλούσια γεύση και δυνατό άρωμα.

Είτε μόνο του, είτε σε πολλά μέρη της Ελλάδας συνοδευόμενο από λευκό τυρί αποτελεί ένα trendy σνακ αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό.

Όμως από αυτό το πορφυρό κολοκύθι, μιας και ανήκει στην ίδια οικογένεια, δεν πετάμε τίποτα. Η φλούδα του γίνεται ένα εξαίσιο γλυκό του κουταλιού και σερβίρεται με χάρη πάνω από γιαούρτι ή κρέμες ή τυρί άλειμμα… Το αγαπημένο φρούτο των παιδιών γίνεται γλυκό του κουταλιού, αρωματίζεται με αρμπαρόριζα, πετάει τους σπόρους και τρελαίνει με την απίθανη γεύση του…Τέτοια γλύκα δεν είν’ άλλη.

Τι καρπούζι μια φορά!
Κι ειν’ η φέτα του μεγάλη,
σα μια βάρκα του ψαρά.
Έγια μόλα κι έγια λέσα.
Βάρκα, πάμε στο νησί.
Έχεις μαύρα ψάρια μέσα
κι έχεις και γλυκό κρασί.
Το καρπούζι (Στέλιος Σπεράντσας)

Προέλευση: Μεσόγειος | Χρόνος Μαγειρέματος: |Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικα1000 γρ. καθαρισμένο καρπούζι (το ανοιχτό πράσινο μέρος της φλούδας)

1000 γρ. ζάχαρη μαύρη
3 κ.τ.σ. δίκταμο
½ κ.γ. κανέλλα
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
5-6 φιλαράκια αρμπαρόριζα
Χυμός 3 λεμονιών και 2 κ.σ χυμό λεμονιού για το τέλος
λίγη φλούδα λεμονιού τριμμένη

 

Διαδικασία Παίρνουμε την φλούδα του καρπουζιού αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα και κόβουμε σε μεγάλους κύβους το εσωτερικό πράσινο μέρος. Αν θέλουμε αφήνουμε λίγη κόκκινη σάρκα.

  • Βάζουμε τα κομμάτια σε λεκάνη με νερό και τα στημένα λεμόνια. Βάζουμε πάνω βάρος για να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε για 2-6 ώρες.
  • Τα στραγγίζουμε καλά. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, χωρίς νερό, να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 15΄-20΄ ξαφρίζοντας.
  • Το βγάζουμε απ την φωτιά και το αφήνουμε ως την επόμενη μέρα. Ο λόγος που αφήνουμε το γλυκό είναι για να “βγάλει” τυχόν υγρά προτού δέσουμε το σιρόπι.
  • Την επόμενη μέρα προσθέτουμε το δίκταμο και την τριμμένη φλούδα λεμονιού, το πιππέρι καγιέν, την κανέλα και βράζουμε το γλυκό μέχρι δέσουμε το σιρόπι. Προς το τέλος του βρασμού,δηλαδή περίπου 5 λεπτά πριν το αποσύρουμε πορσθέτουμε τα φύλλα αρμπαρόριζας και τις 2 κ.σ. χυμό λεμονιού.
  • Βάλτε το πάνω από παγωτό καιμάκι και θα με θυμηθείτε…. σκέτη απόλαυση!!!!