Πηγαίνουμε στα εστιατόρια ιταλικής κουζίνας και είναι σχεδόν αδύνατον το να αντισταθούμε στην γεύση του carpaccio. Λεπτές λεπτές βελόυδινες φέτες με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου, συνθέτουν ένα εξαιρετικό ορεκτικό που μπορούμε όμως να το φτιάξουμε και μόνοι μας στο σπίτι.
Το να φτιάξουμε carpaccio (καρπάτσιο τόνου) αρκεί να παγώσουμε πρώτα τον τόνο έτσι ώστε να μπορεί να κοπεί μετά σε πολύ λεπτές φέτες. Το Carpaccio αφορά σε μία ιδιαίτερη παρασκευή , η οποία όμως δίχνει ένα μοναδικό και γευστικό αποτέλεσμα

Καταγωγή: Διεθνές | Χρόνος προετοιμασίας: 15′ | Χρόνος αναμονής: 4 ώρες  Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο 

Υλικα450 γρ. φιλέτo τόνου
60 ml./ 4 κ.σ. ελαιόλαδο
15ml./ 1κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
5ml./ 1 κ.γ. ζάχαρη άχνη ή 1 κ.τ. μέλι
20 γρ. κόκκοι μαύρου πιπεριού
Φέτες λεμονιού ή lime και πράσινη σαλάτα για το σερβίρισμα

Αφαιρούμε την πέτσα από τα φιλέτα τόνου. Τα λαδώνουμε με ένα πινέλο και τα αλατίζουμε. Σε ένα γουδί ρίχνουμε τους κόκκους από το πιπέρι και τους σπάμε σε χοντρά κομμάτια.

Στη συνέχεια τους απλώνουμε σε ένα πιάτο και γυρίζουμε μέσα τα φιλέτα, ώστε να κολλήσουν οι κόκκοι σε όλες τις πλευρές τους.
Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα φιλέτα σε πολύ δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα.

[dropcap type="default"]Tip Για να φτιάξουμε carpaccio αρκεί να παγώσουμε πρώτα τον τόνο έτσι ώστε να μπορεί να κοπεί μετά σε πολύ λεπτές φέτες. Την τεχνική αυτή τη συναντάμε στον τρόπο που φτιάχνουν οι Ιάπωνες το sashimi.

Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας πριν να ψηθεί το εσωτερικό τους και όταν κρυώσουν τα τυλίγουμε σφικτά με wrapκουζίνας σε κυλινδρικό σχήμα. Τοποθετούμε τα φιλέτα στην κατάψυξη τουλάχιστον για 4 ώρες.

Μετά το χρόνο αναμονής στην κατάψυξη, κόβουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι τα φιλέτα σε λεπτές φέτες πάχους 2-3 χιλιοστών.
Ανακατεύουμε το λάδι, το ξίδι και τη ζάχαρη πολύ καλά στο multi.
Απλώνουμε τις φέτες σε ένα ρηχό σκέυος και περιχύνουμε με το υγρό μείγμα. Καλύπτουμε με wrap κουζίνας για 30’ και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Για το σερβίρισμα, τοποθετούμε την πράσινη σαλάτα στην επιφάνεια του πιάτου και ακουμπάμε τα φιλέτα προσεκτικά επάνω τους. Ρίχνουμε το υγρό που έχει μείνει στο σκεύος και διακοσμούμε με τις φέτες λεμονιού.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-