Θυμάστε τις καραμέλες που τρώγαμε μικροί τυλιγμένες σε χρυσαφένιο χαρτί ; Αυτή είναι η γεύση της επικάλυψης Dulce De Leche. Κάποτε ένας αφρικανός μάγειρας ξέχασε στη φωτιά γάλα με ζάχαρη, έτσι που στο τέλος έγινε καραμέλα.

Δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι αυτό το λάθος έμελλε να δώσει την πιο δημοφιλή γεύση γλυκού στον Νότο. Σήμερα το dulche de leche πωλείται έτοιμο στις αγορές της ηπείρου και έχει πολλές παραλλαγές και χρήσεις: για άλειμμα στο ψωμί, σαν γέμιση σε τούρτες, σε μπισκότα σαβαγιάρ, κρέπες κτλ. η αυθεντική συνταγή

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 5΄ | Χρόνος μαγειρέματος: περίπου 1 ώρα για όλα (κέικ + dulce de leche) | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για 1 μεγάλη φόρμα κέικ

Υλικα Για το κέικ
1 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
120 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο και κομμένο σε κύβους
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 φλιτζάνι γάλα πλήρες
Για την dulce de leche
(για 380 – 400γρ περίπου )
1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
1 κούπα ζάχαρη ή 200γρ
1 ξυλάκι κανέλας
1/2 κ.γ. αλάτι
¼ κ.γλ. μαγειρική σόδα
διαλυμένη σε 2 κ.γλ. ζεστό νερό
1κ.σ. γλυκόζη

Διαδικασία Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Βουτυρώνουμε ελαφρά και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το baking powder με το αλεύρι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο χτυπώντας το μείγμα με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά ένα ένα, τη βανίλια και το γάλα χτυπώντας το μείγμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το αλάτι.

Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να μπαίνει το μαχαίρι στη μέση του κέικ και να βγαίνει χωρίς να μένουν υπολείμματα στην λεπίδα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά τον stick βανίλιας μαζί με το γάλα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει το γάλα και να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη διαλυμένη στο νερό μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε προσεκτικά γιατί το μείγμα θα αρχίσει να φουσκώνει, και να αφρίζει. Αφήνουμε το μείγμα να ηρεμήσει και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.

Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας, έτσι ώστε το μείγμα να σιγοβράζει, χωρίς όμως να κοχλάζει. Προσθέτουμε και τη γλυκόζη προς το τέλος. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το μείγμα να πάρει ένα ανοιχτό χρυσαφί χρώμα. Συνήθως κάνει περίπου 45-50 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και μοιράζουμε την καραμέλα με μια σπάτουλα πάνω στο κέικ… Αποθέωση!!!

————————————————————————————————————————————————————————————————————-