Χωρίς κατηγορία

Καρέ αρνί με δαμάσκηνα & κοκκάρια

Το πιάτο αυτό γευστικά μου θυμίζει τα κυριακάτικα καλοκαιρινά μεσημέρια κάτω από την μεγάλη καρυδιά στην αυλή της γιαγιάς μου.

Φυσικά η γιαγιά παρέμενε στη κλασσική συνταγή που δεν περιείχε δαμάσκηνα, αλλά πιστεύω πως η γλυκόξινη γεύση τους ντύνει τα κοκκάρια που λιώνουν στο στόμα και αρωματίζουν το κρέας. Επίσης, καθώς η μαγειρική εξελίσσεται, όπως κάθε είδος τέχνης, έτσι και εδώ η παρουσίαση του πιάτου φυσικά δεν ήταν έτσι όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Όμως αυτό που πέτυχα να διατηρήσω είναι η θαλπωρή και η νόστιμη γεύση του φαγητού αυτού.

Καταγωγή: Ελλάδα | Προετοιμασία: 25 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 1 & 1/2 Ώρες (μαζί με τον πουρέ πατάτας) | Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο | Μερίδες: για 4 άτομα

Υλικα
1200 γρ. καρί αρνί με το κόκκαλο
350 γρ. κοκκάρια (μικρά κρεμμύδια)
240 ml κρασί κόκκινο γλυκό
200 γρ. δαμάσκηνα
3 κ.σ. μέλι
½ νερό ή ζωμό λαχανικών
1 πρέζα κανέλλα
3-4 φύλλα δάφνης
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία 
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσει καλά. Αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε τα δαμάσκηνα μέσα στο κρασί να φουσκώσουν. Καλό θα ήταν να τα αφήσουμε για 20-25’ λεπτά όχι όμως περισσότερο γιατί κατά το ψήσιμο θα διαλυθούν αν μαλακώσουν υπερβολικά.
Καθαρίζουμε τα κοκκάρια (μικρά κρεμμυδάκια που χρησιμοποιούμε στο στιφάδο) και 3-4 από αυτά τα ψιλοκόβουμε ενώ τα υπόλοιπα τα αφήνουμε ολόκληρα.
Σε αυτή τη φάση θα χρειαστεί να έχουμε δίπλα δίπλα το τηγάνι μας και μια κατσαρόλα με μεγάλη διάμετρο βάσης.
Ζεσταίνουμε στο τηγάνι 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ιδρώνουμε για 3 λεπτά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφαιρούμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Στο ίδιο τηγάνι τοποθετούμε το καρέ του αρνιού και σοτάρουμε τις πλευρές του. Προσθέτουμε και τα κοκκάρια και αφήνουμε για λίγα λεπτά. Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί και τα δαμάσκηνα. Όταν εξατμιστεί η αλκοόλη προσθέτουμε νερό ή ζωμό λαχανικών τόσο ώστε να σκεπαστεί το κρέας και να προεξέχουν τα κόκκαλα.
Προσθέτουμε το μέλι, την κανέλλα, αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα δάφνης. Αλατίζουμε δοκιμάζοντας τη σάλτσα.
Κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου. Στο τέλος θα δούμε πως τα υγρά έχουν μειωθεί πολύ και η σάλτσα μας είναι πηχτή και κοκκάρια καραμελωμένα. Ιδανικά το σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-