Χωρίς κατηγορία

Καπνιστό μπούτι καραμελωμένο στο φούρνο

Είναι τόσο νόστιμο και ζουμερό που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει με την παρουσία του στο τραπέζι σας .

Τραγανή καραμελωμένη επιφάνεια και μαλακό κρεατάκι στο εξωτερικό…

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 5 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα | Βαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολο | Μερίδες: 8-10 άτομα

Υλικα
3-3 ½ κιλά καπνιστό μπούτι χοιρινό
2 φλιτζάνια ξηρό κρασί
Καρφάκια γαρύφαλλου
Για τη μαρινάδα :
1 κούπα μεγάλη χυμός πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη καστανή
½ φλιτζάνι του καφέ μέλι
½ φλιτζάνι του καφέ σόγια
3 κ.σ. μουστάρδα Dijon
3 κ.σ. μπράντι
Διαδικασία 
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ. Χαράζουμε το μπούτι στην επιφάνειά του με ένα κοφτερό μαχαίρι σε ρόμβους. Δηλαδή θα χαράξουμε γραμμές που τέμνονται και δημιουργούν τα σχήματα αυτά.
*Tip: Φροντίζουμε να μη χαράξουμε σε βάθος και αποκαλυφθεί η σάρκα του κρέατος κάτω από το λίπος, διότι κατά το ψήσιμο το κρέας δε θα προστατεύεται και θα χάσει τους χυμούς του.
Αλείφουμε το κρέας με τη μαρινάδα, κάνοντας μασάζ με τα δάχτυλα ώστε να εισχωρήσει σε όλη την επιφάνεια. Καρφώνουμε στις γωνίες των ρόμβων που δημιουργήσαμε από ένα καρφάκι γαρύφαλλο. Τοποθετούμε το μπούτι σε ένα βαθύ σκεύος και ρίχνουμε το κρασί γύρω του και όχι από επάνω, γιατί τότε θα αφαιρέσουμε τη μαρινάδα.
Σκεπάζουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος σε πρώτο επίπεδο και από πάνω του ξανασκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Δηλαδή έχουμε δυο στρώσεις που σκεπάζεται το χοιρινό. Κλείνουμε καλά τα χαρτιά στις άκρες του σκεύους.
Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο-200ο για 30 λεπτά. Στα επόμενα 20 λεπτά φροντίζουμε να ανοίγουμε τα χαρτιά και να περιχύνουμε το μπούτι με τη μαρινάδα που έχει καταλήξει μια όμορφη σάλτσα στο σκεύος. Αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό δύο φορές, δηλαδή κάθε 10 λεπτά.
Τα τελευταία 10 λεπτά αφαιρούμε τα χαρτιά και ψήνουμε για να ροδοκαραμελώσει το χοιρινό μπούτι.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-