Χωρίς κατηγορία

Καπνιστό ζαμπόν με μουστάρδα και μέλι

Στην αγγλική και Αμερικάνικη κουζίνα, το μαγείρεμα με ζαμπόν είναι κάτι συνηθισμένο.

Δοκίμασα το HoneyBaked Ham πριν πολλά χρόνια στη Βοστώνη, σε ένα φιλικό σπίτι την ημέρα των Ευχαριστιών.
Οι οικοδεσπότες δεν έτρωγαν γαλοπούλα και αυτή ήταν η εναλλακτική τους πρόταση για το γιορτινό τραπέζι. Καταλαβαίνοντας πως το μενού δεν περιλαμβάνει γαλοπούλα απογοητεύτηκα λίγο,… το καπνιστό μπούτι όμως, μελωμένο από το φούρνο επιφύλασσε τεράστια γαστριμαργική έκπληξη! Γίνεται καταπληκτικό, γλασαρισμένο με μέλι, αρωματισμένο με πορτοκάλι και πιπεράτο από τη μουστάρδα, είναι θεϊκό!!! Ένα delicatessen που μπορεί να γίνει το κεντρικό έδεσμα σε πάρτι γιατί εξυπηρετεί για μεγάλες ποσότητες και είναι ιδιαίτερα αγαπητό.

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 5 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες:

Υλικα
2-2,5 κιλά καπνιστό ζαμπόν (φουέ ιδανικά)

4 κ.γ. Μουστάρδα Brava με μέλι
2 κ.σ. πετιμέζι
1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
1 φακελάκι γαρίφαλα ολόκληρα
Χυμός 1 πορτοκαλιού & ξύσμα
50 γρ. βούτυρο φρέσκο
2 ποτήρια λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι χοντρό

Διαδικασία

*Το βούτυρο πρέπει να είναι μαλακωμένο αλλά όχι λιωμένο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη Μουστάρδα Brava με μέλι με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι, το κρασί τα γαρίφαλα. Φτιάχνουμε έτσι το μείγμα που θα επαλείψουμε το ζαμπόν.

Χαράζουμε την επιφάνεια του ζαμπόν, με ένα κοφτερό μαχαίρι, προς δυο κατευθύνεις που τέμνονται έτσι ώστε να δημιουργήσουμε στην επιφάνεια ρόμβους. Στις γωνίες που σχηματίζονται καρφώνουμε από ένα γαρίφαλο. Με ένα πινέλο επαλείφουμε όλες τις επιφάνειες με το μείγμα. Ρίχνουμε και το αλάτι .

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C και τοποθετούμε το ζαμπόν σε σχάρα. Κάτω από τη σχάρα τοποθετούμε ένα ταψάκι με τα 2 ποτήρια κρασί. Εάν το ζαμπόν είναι πάνω από 1800γρ. τότε το καλύπτουμε με λαδόκολλα και τις άκρες τις γυρίζουμε στο ταψί που είναι κάτω από τη σχάρα. Έτσι κατά το ψήσιμο το ζαμπόν θα αρωματιστεί από την εξάτμιση του κρασιού και θα κρατήσει εσωτερικά την υγρασία ενώ η επιφάνεια θα καραμελώσει. Αφήνουμε στο φούρνο για 2 ώρες περίπου και ελέγχουμε κατά το τελευταίο μισάωρο την επιφάνεια του ζαμπόν να μην παραψηθεί.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-