Χωρίς κατηγορία

Καλαμάρι ψητό με μαγιονέζα εσπεριδοειδών & ντομάτες κονφί

Το ψητό καλαμάρι μαγειρεύεται γρήγορα και παραμένει ζουμερό και νόστιμο, ενώ η μαγιονέζα Brava αρωματισμένη με εσπεριδοειδή συνοδεύει εξαιρετικά το μεζεδάκι αυτό.

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 10’ Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 6-8 ‘ για τα καλαμάρια, 1 ώρα για τις ντομάτες κονφί | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για 4 άτομα

Υλικα
4 καλαμάρια (200 γρ. το καθένα)
2 κ.σ. ελαιόλαδο (προαιρετικά)
Αλάτι
Για τη Μαγιονέζα με άρωμα εσπεριδοειδών
350 γρ. Μαγιονέζα
200 γρ. χυμό πορτοκάλι & ξύσμα ½ πορτοκαλιού
Χυμός & ξύσμα από ένα Lime (γλυκολέμονο)
2 κ.σ. Vodka
Ντομάτες κονφί
Η σάρκα από 2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε καρέ
1 κ.σ. λάδι
Ρίγανη, θυμάρι, σκόρδο σε σκόνη, αλάτι & ζάχαρη για το πασπάλισμα
Διαδικασία 
Καθαρίζουμε τις ντομάτες από τη φλούδα* και τους σπόρους και κόβουμε τη σάρκα τους σε φέτες. Βάζουμε τις ντομάτες σε λαδωμένο ταψί και τις ανακατεύουμε με το λάδι, πασπαλίζουμε με θυμάρι, ρίγανη, ζάχαρη, σκόρδο σε σκόνη, αλατίζουμε, και τις σιγοψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα στους 100°C.
Για τη μαγιονέζα Brava αρωματισμένη με εσπεριδοειδή, θα σιγοβράσουμε τους χυμούς των εσπεριδοειδών μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα στην κατσαρόλα μας. Αφήνουμε να κρυώσει και αναμυγνείουμε με τη μαγιονέζα. Φυλάμε στο ψυγείο.
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια από το δέρμα, τη μεμβράνη και τα εντόσθια και τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα λαδώνουμε και αλατίζουμε ελαφρά. Τοποθετούμε στη σχάρα ή σε τηγάνι αντικολλητικό τα κεφάλια για 2’ και μετά προσθέτουμε τα σώματα. Ψήνουμε από κάθε πλευρά για 2’. Το αποσύρουμε και το ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.
*tip: Οι ντομάτες αποφλοιώνονται εύκολα αν τις βουτήξουμε για μισό λεπτό σε ζεστό νερό.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-