Χωρίς κατηγορία

Καλαμάρι σοτέ με φάβα & σος λιαστής ντομάτας

Τα καλαμαράκια είναι από τα πιο δημοφιλή θαλασσινά, αφού συνδυάζουν την ευχάριστη γεύση αλλά και την πολύ υψηλή διατροφική αξία.

Μάλιστα, τα τηγανητά ή σοτέ καλαμαράκια, λόγω της «παιχνιδιάρικης» εμφάνισής τους και της τραγανιστής υφής τους, αποτελούν ευχάριστη τροφή ακόμα και για τα παιδιά, που γενικά δυσκολεύονται στην κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών.

Τα καλαμαράκια, αν και πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι μια τροφή με χαμηλή θερμιδική αξία, γεγονός που τα καθιστά ιδανική τροφή για κάθε άτομο που προσπαθεί να χάσει βάρος ή να διατηρήσει το ήδη υπάρχον σωματικό του βάρος χωρίς να στερείται φαγητού και γεύσης.

Το καλαμάρι, όταν είναι ψητό, αποδίδει μόνο 90 περίπου θερμίδες τα 100 γραμμάρια, ενώ παρέχει άφθονα ωφέλιμα συστατικά στον οργανισμό, ευχάριστη γεύση και χαρίζει αίσθημα πληρότητας και κορεσμού.

Καταγωγή: Μεσογειακό | Προετοιμασία: 15 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 30-40 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες:

Υλικα

Υλικά για καλαμαράκια σοτέ
250γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκιας ρίγανης
40 ml λευκό κρασί
Αλάτι & πιπέρι

Υλικά για τη φάβα
500γρ. φάβα
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε 4 τμχ.
3κ.σ. ελαιόλαδο+ 40 ml ελαιόλαδο
550ml ζωμός λαχανικών
Αλάτι & πιπέρι
Χυμός 2 λεμονιών

Υλικά για σος λιαστής ντομάτας
100 γρ. λιαστές ντομάτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξύδι βαλσαμικό
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. κόκκινο κρασί
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Πλένουμε καλά τη φάβα και αφαιρούμε τυχών πέτρες. Βάζουμε σε κρύο νερό στην κατσαρόλα μέχρι να σκεπαστούν και βράζουμε για 10 λεπτά στο ζωμό λαχανικών. Ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Αφήνουμε στη φωτιά για 15 λεπτά και αλατίζουμε στο τέλος. Τα υγρά σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχουν ελαχιστοποιηθεί και να έχουμε μια χυλωμένη υφή.

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τη φάβα προσθέτοντας 40ml ελαιόλαδο, το χυμό 2 λεμονιών και πιπέρι. Βάζουμε στο ψυγείο για λίγο να «σταθεί».

Πλένουμε τα καλαμάρια αφαιρώντας και τη διάφανη μεμβράνη και τα αλατοπιπερώνουμε. Σοτάρουμε ελαφρά σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά ενώ προσθέτουμε και τα φύλλα φρέσκιας ρίγανης. Σβήνουμε το κρασί και αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί.

Για τη σος λιαστής ντομάτας βάζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά σε ένα κατσαρολάκι να δέσουν τα υλικά. Αποσύρουμε, πολτοποιούμε στο μπλέντερ και περνάμε από σίτα. Σερβίρουμε με λίγα φύλλα ρίγανης.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-