Χωρίς κατηγορία

Καλαμάρι γεμιστό με basmati, σταφίδες, κουκουνάρι

Ένα μοναδικό πιάτο που θα εντυπωσιάσει τους συνδαιτυμόνες σας.

Καταγωγή: Ελλάδα | Προετοιμασία: 15 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 45 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος | Μερίδες: 6 ως κυρίως

Υλικα

24 μικρά καλαμάρια ή 12 μεγάλα
150 γρ. basmati
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
70 γρ. κουκουνάρι ή ½ κούπα του τσαγιού
80 γρ. μαύρη σταφίδα κορινθιακή
3-4 τεμάχια ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα
Χυμός ½ λεμονιού
200 γρ. ζωμός κοτόπουλου ή ζωμός λαχανικών
100 ml λευκό ξηρό κρασί
Λίγα φύλλα μαϊντανού, θυμάρι φρέσκο
Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία 
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, πλένοντας προσεκτικά την «κουκούλα» και αφαιρώντας τη διάφανη μεμβράνη. Χωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα και τα ψιλοκόβουμε. Κόβουμε το κρεμμύδι σε καρέ (κύβους) και το «ιδρώνουμε» στο τηγάνι για 4-5’ με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ρύζι έως ότου να «γυαλίσει» και ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια.
Αφήνουμε για λίγα λεπτά και «σβήνουμε» με τη μισή ποσότητα κρασιού. Όταν εξατμιστεί η αλκοόλη «σβήνουμε» για δεύτερη φορά με τη μισή ποσότητα ζωμού και βράζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας για 10΄.
Όταν τα υγρά έχουν απορροφηθεί , αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σταφίδα, τη λιαστή ντομάτα, το κουκουνάρι και το μαϊντανό με το θυμάρι. Αλατοπιπερώνουμε κατά την προτίμησή μας και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει η γέμιση.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-