Tο εξωτικό αυτό ψευδο-δημητριακό από τις μακρινές Άνδεις είναι ένα από τα πιο δυνατά super foods του πλανήτη. Μαγειρεύεται όπως το ρύζι, είναι ελεύθερο γλουτένης και πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ακόμη και η ΝΑΣΑ περιλαμβάνει τη κινόα στα διατροφικά εφόδια των διαστημικών αποστολών της.

Η κινόα του γένους των χηνοποδιδών, δεν είναι δημητριακό – για την ακρίβεια ως φυτό είναι πιο συγγενική με το σπανάκι, το παντζάρι και τον αμάραντο – αλλά οι σπόροι της καταναλώνονται ως τέτοιο, και μάλιστα με πλεονεκτήματα έναντι πολλών ανάλογων τροφών : δεν περιέχει γλουτένη και χωνεύεται ευκολότερα από το σιτάρι, το καλαμπόκι ή τη σίκαλη, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι σε οποιαδήποτε μορφή του.

Είναι μια τροφή ελαφριά και εύπεπτη, ιδανική για ηλικιωμένα άτομα, καθώς ανεβάζει τον αιματοκρίτη, βοηθά στην καλή τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα και επιπλέον έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Καταγωγή: Μεσογειακό | Χρόνος μαγειρέματος: 30-35′ | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικα750 γρ. καλαμάρια μέτρια
50 ml ελαιόλαδο
180 γρ. Κινόα (1 κούπα)
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτέ πιπεριάς
2 λιαστές Ντομάτες ψιλοκομμένες
2 ΚΣ κουνουνάρι
2 κ.σ. σταφίδα ψιλοκομμένη
1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
λίγα φύλλα άνηθο
Αλάτι & Πιπέρι

Σως λαδολέμονο
1 ½ κ.σ. μουστάρδα απαλή
χυμό και ξύσμα απο 2 λάιμ
1 κ. σ. μέλι
150 ml ηλιέλαιο
½ τσίλι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρέσκα φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα
Λίγα φύλλα άνηθου
Διαδικασία1. Μουλιάζουμε την κινόα σε ένα μπολ με νερό για 10 λεπτά.
2. Ξεπλένουμε 2-3 φορές αλλάζοντας το νερό μετά από κάθε ξέπλυμα. Την Κινόα την πλένουμε αρκετά γιατί θα πρέπει να αφαιρέσουμε την κολλώδη επίστρωση που έχουν οι σπόροι της που αν παραμείνει έντονη θα δώσει πικρή επίγευση.
3. Βράζουμε την κινόα σε 1 λίτρο νερό για 15 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει καλά.
4. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών.
5. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το πράσο και στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα πλοκάμια. Τα αφήνουμε να σοταριστούν κι αυτά για 5΄. Στη συνέχεια προσθέτουμε την βρασμένη Κινόα, τη σταφίδα, την λιαστή ντομάτα, και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε 2΄, να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ανακατεύουμε με τον πελτέ πιπεριάς. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και τον άνηθο με το κουκουνάρι.
6. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι του γλυκού και κλείνουμε καλά με οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε μέσα σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος.
7. Περιχύνουμε τα καλαμάρια με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς για 15΄ σκεπασμένο και για άλλα 10΄ ξεσκέπαστο το σκεύος. (αν δεν σκεπάζεται το σκεύος, χρησιμοποιούμε αλουμινόχαρτο)
8. Ψιλοκόβουμε το τσίλι και τον κόλιανδρο. Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι, τη μουστάρδα και το χυμό απο το λάιμ. Με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε λίγο μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μειγμα και σιγά σιγά ρίχνουμε το ηλιέλαιο ανακατεύοντας συνεχώς. Διορθώνουμε αλατοπιπερώνοντας. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και το τσίλι.

Σερβίρονται τέλεια με αρμυρίκια τα οποία τα βράζουμε ελαφρά ώστε να μην χάσουν το χρώμα τους.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-