Χωρίς κατηγορία

Η πίτα του βοσκού (Shepherd’s Pie)

Άλλοι υποστηρίζουν την Αγγλική καταγωγή της πίτας αυτής, άλλοι πάλι την θεωρούν καθαρά Ιρλανδική μιας και τα αρνιά και τα πρόβατα υπάρχουν σε αφθονία εκεί.

Στην Ιρλανδική της έκδοση λέγεται πως φτιαχνόταν με τα περισσεύματα από το ψητό αρνί της προηγούμενης ημέρας.
Βέβαια αν ταξιδέψουμε λίγο, την ίδια πίτα θα την βρούμε στο Κεμπέκ με την ονομασία Pâté chinois και σε διάφορα άλλα μέρη με ίδια ή παρόμοια υλικά που προσαρμόζονται σε αυτά που προσφέρονται στην εκάστοτε περιοχή. Η πίτα του βοσκού μπορεί να γίνει ένα υπέροχο εορταστικό γεύμα με γεμάτη γεύση.

Καταγωγή: φτιάχνεται σε διάφορα μέρη, αλλά θεωρείται Αγγλο-Ιρλανδικής | Προετοιμασία: 15 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για ένα πυρίμαχο για 6 άτομα, ή για 4 άτομα αν οι μερίδες είναι μεγάλες!

Υλικα
750 γρ. κιμά αρνίσιο (μπορείτε και με μοσχαρίσιο αλλά δεν έχει την ίδια γεύση)
250 γρ. λουκάνικα χωριάτικα ψιλοκομμένα
150 γρ. βούτυρο
130γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 καρότα σε μικρούς κύβους
2 πιπεριές Φλωρίνης σε κύβους
100γρ. αρακά
100γρ. καλαμπόκι
150ml. κόκκινο κρασί ξηρό κρασί
350 ml. ζωμό βοδινού
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας Worcestershire sause
50ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κόρν φλάουρ
φρέσκο θυμάρι ή ξερό
1 φύλλο δάφνης
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Για τον πουρέ:
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
100 γρ. βούτυρο
2 κρόκοι αυγών
200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη ή τσένταρ
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

50 γρ. λιωμένο βούτυρο για την κρούστα από πάνω
Διαδικασία
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά όπως αναφέρονται παραπάνω. Για την Πίτα του βοσκού ξεκινάμε ζεσταίνοντας το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πολύ ελαφρά το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά, το πράσο, καρότο μέχρι να μαλακώσουν. Ανοίγουμε τα λουκάνικα και αφαιρούμε τη μεμβράνη, αν είναι μεγάλα τα κομμάτια του κρέατος τα ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λουκάνικο και τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο στο ζωμό, τη σόγια σος, την Worcestershire sause και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τον αρακά, το θυμάρι και το καλαμπόκι, σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.

Παράλληλα βράζουμε τις πατάτες και τις στραγγίζουμε. Τις πολτοποιούμε στον μύλο των λαχανικών και τις ανακατεύουμε με το βούτυρο, το τριμμένο τυρί (κρατάμε λίγο για το τέλος) το αλατοπίπερο και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Αφήνουμε να κρυώσει ο πουρές και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε τον κιμά σε πυρίμαχο σκεύος και τον καλύπτουμε με τον πουρέ. Με ένα πιρούνι κάνουμε σχέδια στον πουρέ και τον πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε και ραντίζουμε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να κάνει ο πουρές μια ομοιόμορφη κρούστα.

Tips Μπορούμε να βάλουμε τον πουρέ σε κορνέ και να κάνουμε σχέδια πάνω από τον κιμά για καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-