Η παραδοσιακή καρυδόπιτα της γιαγιάς. Απλή και υπέροχη όπως εκείνη.

Είναι από τις γεύσεις που δεν αλλάζεις με τίποτα και δεν «πειράζεις» τη συνταγή. Μάλιστα την αφήνεις ανέγγιχτη με τις κουταλιές για μέτρημα, έτσι γιατί αυτός ο απλός τρόπος κρύβει τόση μαγεία στην κουζίνα μας…

Χώρα Προέλευσης: Ελληνικό – Μεσογειακό | Χρόνος Μαγειρέματος : 45 λεπτά | Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολο|Για μια φόρμα διαμέτρου 30εκ

Υλικα

10 κρόκοι αυγών
10 ασπράδια
1 πρέζα αλάτι
10 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά ολικής άλεσης
10 κουτ. σούπας τριμμένο καρύδι
10 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 βανίλια
1 φακελάκι baking powder
1 κουτ. σούπας κανέλα τριμμένη
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 κούπες ζάχαρη (600γρ. περίπου)
3 ½ κούπες νερό (800γρ. περίπου)
1 ξυλάκι κανέλας
Την φλούδα ενός πορτοκαλιού

 

ΔιαδικασίαΣε μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με μίξερ τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Μέσα στο μπολ προσθέτουμε την φρυγανιά, το καρύδι, την βανίλια, το baking powder, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ. Προσθέτουμε την μαρέγκα ανακατεύοντας με μαρίζ πολύ απαλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Λαδώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου μας (60×40) και πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Βάζουμε το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε εάν ψήθηκε τρυπώντας στο κέντρο με ένα μαχαίρι. Θα πρέπει να βγαίνει στεγνό, χωρίς υπολείματα νωπής ζύμης.

Σε κατσαρολάκι βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 5 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Σιροπιάζουμε όταν το γλυκό μας είναι ζεστό ακόμα και το σιρόπι μας χλιαρό.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-