ΠΙΤΕΣ

Ζύμη για κρέπες

Κρέπες για πρωινό, ή ελαφρύ μεσημεριανό, ή βραδινό γλυκό, ή παιδικό γεύμα όπως κι αν τις δούμε, τις λατρεύουμε!

Κρέπες για πρωινό, ή ελαφρύ μεσημεριανό, ή βραδινό γλυκό, ή παιδικό γεύμα όπως κι αν τις δούμε, τις λατρεύουμε! Η Γαλλία θεωρείται η πατρίδα της κρέπας και ιδιαίτερα η περιοχή της Βρετάνης στη βορειοδυτική Γαλλία. Η λέξη crepe προέρχεται από τη λατινική λέξη crispa που σημαίνει «κατσαρή».

Η ιστορία θέλει την κρέπα να συνδέεται με την δούκισσα Άννα της Βρετάνης, που χάθηκε σε ένα πυκνό δάσος. Την έσωσαν οι καλοί καλικάντζαροι και για να την περιποιηθούν, άναψαν φωτιά και της ετοίμασαν κρέπες από φαγόπυρο (μαύρο σιτάρι που μετέφεραν οι σταυροφόροι από την Ανατολή). Η δούκισσα ενθουσιάστηκε και όταν επέστρεψε στο παλάτι της ζήτησε από το μάγειρα να φτιάξει κρέπες. Ο μάγειρας ετοίμασε νοστιμότατες κρέπες για να την ευχαριστήσει. Οι κρέπες προσφέρονταν σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια), σε διάφορα θρησκευτικά γεγονότα, όπως και στους προσκυνητές που έφταναν στη Ρώμη. Σήμερα στη Γαλλία, “Μέρα της κρέπας” θεωρείτε η Υπαπαντή (la Chandeleur) που γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου.

Καταγωγή: Γαλλία | Προετοιμασία: 10 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 18-20 τεμάχια

Υλικα
500γρ. γάλα
230γρ. αλεύρι σκληρό
30γρ. ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
5 αυγά – 300γρ. περίπου
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
Λίγο βούτυρο για το τηγάνισμα
Διαδικασία 
Βάζουμε στο μίξερ ή χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι. Τελευταίο ρίχνουμε το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν παχύρευστο ομογενοποιημένο χυλό. Βάζουμε μία μεμβράνη στο μπολ και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο. Αν έχουμε κρεπιέρα δεν χρειάζεται να τη βουτυρώσουμε.
Αν δεν έχουμε ζεσταίνουμε το τηγάνι και το βουτυρώνουμε. Ρίχνουμε με μια κουτάλα τον χυλό και απλώνουμε το μείγμα ώστε να δημιουργηθεί μια λεπτή στρώση. Αφήνουμε να ψηθεί από τη μία πλευρά και με τη βοήθεια της σπάτουλας γυρίζουμε κι από την άλλη.
Σε αυτό το στάδιο βάζουμε όποια γέμιση θέλουμε είτε αλμυρή είτε γλυκιά. Αν χρειάζεται να λιώσει όπως είναι το τυρί τότε αφήνουμε να ψηθεί επάνω χαμηλώνοντας τη φωτιά αν χρησιμοποιούμε τηγάνι. Στην κρεπιερα η θερμοκρασία είναι σταθερά χαμηλή και δεν χρειάζεται.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-