ΨΩΜΙΑ

Εύκολο & νόστιμο ελιόψωμο.

Το σκληρό αλεύρι είναι πλούσιο σε γλουτένη και προσδίδει ελαστικότητα στη ζύμη.

Έχει υποκίτρινο χρώμα, κυρίως λόγω των καροτενοειδών, αν και μερικές φορές υπόκειται σε λεύκανση. Είναι ιδανικό για να φτιάχνουμε ψωμί, αφού δίνει όγκο και ελαστικότητα στο ζυμάρι, για να ανοίγουμε φύλλο για πίτες και γενικά για ζύμη. Σήμερα θα φτιάξουμε ένα εύκολο ελιόψωμο, αρκεί να έχουμε το χρόνο να απολαύσουμε τη διαδικασία και να γεμίσουμε το σπίτι με τη μυρωδιά του ψωμιού. Αξία αναντικατάστατη!

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 10 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα περίπου | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες:

Υλικα
500 γρ. αλεύρι σκληρό
1κ.γ. μαγειρική σόδα σε σκόνη
10γρ. μαγιά ξηρή ή 1 φακελάκι
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι χυμός από πορτοκάλι
200 γρ. ελιές (όποια ποιότητα μας αρέσει, φιλεταρισμένες)
200 γρ. κρεμμύδι
2-3 κουτ.σούπας δυόσμο
Διαδικασία 
Ζεσταίνουμε ελαφρά 3-4 κ.σ. από το χυμό πορτοκαλιού και διαλύουμε μέσα τη μαγιά προσθέτοντας 1 κ.σ. από το αλεύρι. Φτιάχνουμε δηλαδή ένα είδος προζύμι. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο με μεβράνη για 20-30 λεπτά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο χυμό σε ένα μπολ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι. Στο τέλος προσθέτουμε και το προζύμι.

Ζυμώνουμε με τα χέρια ή με το γάτζο του μίξερ για πιο ξεκούραστα μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσει. Κόβουμε τις ελιές και τις ανακατεύουμε με τον δυόσμο και το κρεμμυδι.. Κόβουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίγουμε το καθένα σε μακρόστενο σχήμαΡίχνουμε στο καθένα ίσα μέρη από τις ελιές και το τυλίγουμε σε ρολό Κλείνουμε τις άκρες για να σχηματιστεί ένα καρβέλι. Ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί 1ώρα περίπου σε μεσαία θερμοκρασία, δηλαδή περίπου στους 160ο C και αυτό ποικίλει ανάλογα το φούρνο που έχουμε και την έντασή του.

Ιδανικά το σερβίρουμε ζεστό με τυρί φέτα και ντομάτα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-