Κάθε λαός, κάθε κουλτούρα, κάθε χώρα έχει να σερβίρει μια κρεατόπιτα στους καλεσμένους της και κάθε μια από αυτές έχει κάτι ιδιαίτερο να παρουσιάσει.

Από τη γαλλική chausson και την πικάντικη ινδική samosa (από την οποία πιθανότατα κατάγεται και η empanada), μέχρι την πιπεράτη εκδοχή από την Τζαμάικα, την κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα και την εβραϊκή knish.

Είναι όλες τους κρεατόπιτες, είναι όλες πεντανόστιμες και ενώ τα υλικά παίζουν πάνω-κάτω στα ίδια μέτρα, αυτές κρατούν χαρακτήρα και είναι γευστικά διαφορετικές…. Τα εμπανάδας είναι παραδοσιακή γεύση των ισπανόφωνων χωρών. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες εμπανάδας ανάλογα με τη χώρα.

Στην Αργεντινή τα προτιμούν με κρέας μοσχαρίσιο, στην Ουρουγουάη με ζαμπόν και τυρί, στο Μεξικό με κολοκύθα και στο Σαλβαδόρ με γλυκιά κρέμα. Το ψήσιμό τους γίνεται στο φούρνο, αλλά και στο τηγάνι. Εμείς δοκιμάζουμε σήμερα, μια συνταγή για αργεντίνικα Εμπανάδας με γέμιση κιμά που φτιάχνονται στο φούρνο ή στο τηγάνι.

Καταγωγή: Αργεντινή | Χρόνος μαγειρέματος: 30′ | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 4-6 άτομα για ορεκτικό

Υλικα Για τη ζύμη
550γρ αλεύρι μαλακό
250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
120ml κρύο νερό
2 αβγά
2 κ.σ λευκό ξύδι από κρασί
2 κ.γ αλάτι
Για τη γέμιση
200γρ μοσχαρίσιο κιμά
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1κ.σ ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι σε κύβους
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη σε κύβους
2 μικρές ντομάτες ψιλοκομμένες (ψίχα μόνο)
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1/4 κούπας ζωμό κοτόπουλο
1 καυτερή πιπερίτσα ή όσο θέλετε αν αντέχετε τα καυτερά
80γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
2 κ.σ μαϊντανό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
αλάτι, πιπέρι Σπορέλαιο για τη φριτέζα, αν δεν τα ψήσουμε στο φούρνο

Διαδικασία Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο και τρίβουμε με το χέρι μας να ομογενοποιηθούν. Το μείγμα θα μοιάζει με μείγμα από ψίχουλα. Προσθέτουμε ένα- ένα τ’ αβγά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Προσθέτουμε το ξύδι και το νερό ενώ αν χρειάζεται προσθέτουμε μια-δυο κουταλιές της σούπας ώστε να έχουμε μια μαλακή, βουτυράτη ζύμη.

Σκεπάζουμε το μείγμα και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ζεσταίνοντας σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου 5-6 λεπτά Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5′.

Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον πελτέ και σβήνουμε με το ζωμό κοτόπουλου. Προσθέτουμε την καυτερή πιπερίτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα 3′ ακόμη.

Τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε εκτός το φωτιάς το τσένταρ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε να κρυώσει. Προσοχή θέλουμε το μείγμα ζουμερό γιατί θα στεγνώσει στο ψήσιμο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.

Στρώνουμε το ταψί μας με μια λαδόκολλα Χωρίζουμε την ζύμη σε δυο κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι χωριστά και σχηματίζουμε κύκλους με ένα κουπατ ή με ένα ποτήρι. Προσθέτουμε 1 κ.σ γέμιση, το κλείνουμε και ενώνουμε τις άκρες με ένα πιρούνι και τις γυρνάμε προς τα μέσα. Αλείφουμε με μείγμα αβγού ( 1 αβγό+ 1κ.σ νερό). Ψήνουμε για 25′-30 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας μέχρι να πάρουν χρώμα και να τραγανίσουν. Όχι όμως πολύ, αυτό θα γίνει όταν κρυώσουν εντελώς.

Διαφορετικά τα τηγανίζουμε σε μπόλικο σπορέλαιο, δύο δύο κάθε φορά για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και βράσουν. Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.
Παραδοσιακά σερβίρουμε με ντιπ μαλακού τυριού ή καυτερή σος ότι μας αρέσει, αν και σκέτα είναι πεντανόστιμα!!!

————————————————————————————————————————————————————————————————————-