ΨΩΜΙΑ

Γρήγορη ciabatta (τσιαπάτα)

Η τσιαπάτα είναι ιταλικό άσπρο ψωμί φτιαγμένο με σταρένιο αλεύρι και μαγιά και στα ιταλικά σημαίνει «παντόφλα».

Το σχήμα του είναι μακρόστενο, πλατύ και κάπως επίπεδο και από το τέλος της δεκαετίας του 90 έγινε παγκόσμια γνωστό, στη χρήση του για την παρασκευή σάντουιτς. Η ζύμη της τσιαπάτα απορροφά πολύ νερό, η ψίχα έχει ανοιχτούς πόρους και είναι ελαστική, ενώ η κόρα είναι λεπτή και τραγανή. Η τσιαπάτα αποτελεί το τέλειο ψωμί για σάντουιτς, για να συνοδεύσει τυριά, για σούπες και ζεστά γεύματα, αλά ιταλικά.Συνήθως η παρασκευή της ciabbata (Ιταλικό ψωμάκι) είναι μία πολύωρη διαδικασία με αναμονή 18 ωρών. Στη συνταγή αυτή θα φτιάξουμε ciabbata σε περίπου 2 ώρες, δίνοντας μικρά μυστικά για να δημιουργήσουμε εύκολα το ιταλικό ψωμάκι.

Καταγωγή: | Προετοιμασία: | Χρόνος μαγειρέματος: | Βαθμός δυσκολίας: | Μερίδες:

Υλικα
500 γρ. Αλεύρι 00 (δυνατό)
370 ml νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
12 γρ. μαγιά νωπή ή 5γρ. ξηρή
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη ή 1 ½ κ.σ. μέλι
50ml ελαιόλαδο
Διαδικασία 
Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο νερό μαζί με τη ζάχαρή ή το μέλι. Προσθέτουμε το μισό από το αλεύρι και ανακατεύουμε το χυλό μέχρι να γίνει λείος. Προσθέτουμε το αλάτι στο υπόλοιπο αλεύρι και το ρίχνουμε και αυτό σιγά σιγά στο μείγμα. Θα αποκτήσουμε ένα μείγμα ρευστό που δε θα στέκεται στα χέρια.
Εν τω μεταξύ ανάβουμε το φούρνο μας στους και αφήνουμε να ζεσταθεί στους 50ο C . Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα όσο καλύτερα μπορούμε. Σβήνουμε το φούρνο και βάζουμε το σκεύος με τη σκεπασμένη ζύμη για 90 λεπτά. Δεν ανοίγουμε το φούρνο διότι θα χαθεί η θερμότητα που χρειάζεται για να πάρει όγκο η ζύμη.
Τοποθετούμε μια κόλλα ψησίματος σε ένα ταψάκι επίπεδο χωρίς ψηλά τοιχώματα και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Αδειάζουμε τη ζύμη στο κέντρο και την ανοίγουμε με τα δάχτυλα ώστε να γίνει ή μια μεγάλη ciabatta ή κόβουμε με το μαχαίρι ώστε να φτιάξουμε περισσότερες μικρότερες. Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια με λίγο αλεύρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C, και όταν φτάσει στην απαιτούμενη θερμοκρασία τοποθετούμε στη βάση του φούρνου ένα δεύτερο ταψάκι με 250ml ζεστό νερό. Στην επάνω σχάρα του φούρνου βάζουμε το ταψάκι με τις ciabatte και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
Σερβίρονται ιδανικά αν τις ανοίξουμε στη μέση, προσθέτοντας όποια υλικά για sandwich μας αρέσει.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-