Χωρίς κατηγορία

Γλυκόξινο Κοτόπουλο

Μακρινή χώρα η Κίνα με κουζίνα όμως διεθνώς γνωστή, τόσο για τους συνδυασμούς αντίθεσης γεύσεων, όσο και κάποια περίεργα ίσως υλικά για εμάς τους Μεσογειακούς.

Εμείς κρατήσαμε στοιχεία από το αυθεντικό κινέζικο πιάτο, φέρνοντάς το όμως πιο κοντά στις δικές μας προτιμήσεις…
με υλικά που βρίσκουμε άνετα στο super market της γειτονιάς. Eπιπλέον η κινέζικη, είναι κουζίνα υγιεινή, επειδή είναι πλούσια σε λαχανικά και χαμηλή σε λιπαρά. Συνδυάζει τις πρωτεΐνες των κρεατικών με τις φυτικές ίνες των λαχανικών και το άμυλο του ρυζιού ή των νουντλς που συνοδεύουν συνήθως τα φαγητά, γεγονός που προσφέρει διατροφική ισορροπία. Ένα πιάτο που ενθουσιάζει τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς του σπιτιού με τη γλυκόξινη γεύση και την προσθήκη φρούτων, αποτελεί ένα πιάτο που παρασκευάζεται γρήγορα και είναι νόστιμο και εντυπωσιακό

Καταγωγή: Κίνα | Προετοιμασία: 10 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 20-25 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 4 άτομα

Υλικα
700γρ. κοτόπουλο φιλέτο στήθος ή μπούτι (κομμένο σε sticks)
3 κ.σ. σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο
3 πιπεριές πράσινες μέτριες (οι πράσινες πιπεριές έχουν περισσότερο άρωμα, και το
χρώμα του πιάτου θα είναι έντονο από το φρούτο που θα προσθέσουμε)
250 γρ. πλευρώτους
150 γρ. Μανιτάρια Porto Bello
150 γρ. ανανά ή ροδάκινο κονσέρβα. (αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο το φρούτο θα χρειαστούμε και χυμό από το ίδιο)
Αλάτι & πιπέρι
Για τη γλυκόξινη σάλτσα :
75 ml (1/4 φλυτζ.) Ξύδι μήλου
100 γρ. (1/2 φλυτζ.) ζάχαρη
25 ml. (4 κ.σ.) σάλτσα σόγιας
160 ml. (1/4 φλυτζ.) χυμό ανανά ή ροδάκινο (αν χρησιμοποιήσουμε κονσέρβα για το φρούτο όπως αναφέραμε στα υλικά του κοτόπουλου, θα βάλουμε από το σιρόπι της κονσέρβας)
2 κ.σ. νισεστέ ή κορν φλάου, διαλυμένο σε 100ml (1/2 φλυτζ.) νερό
1 κ.σ. μέλι
1 πρέζα τζίντζερ τριμμένο, λίγο σκόρδο σε σκόνη.
*Tip.Τη σάλτσα αυτή μπορούμε να τη φτιάξουμε και να τη φυλάξουμε στο ψυγείο έως και δύο εβδομάδες.
Διαδικασία 
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη σάλτσα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός του κορν φλάου με το νερό. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, περίπου 5-7 λεπτά και προσθέτουμε και το κορν φλάου διαλυμένο στο νερό. Αφήνουμε για 3-4 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Η σάλτσα είναι έτοιμη
Ζεσταίνουμε το λάδι μέχρι να κάψει στο wok ή στο βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε το κοτόπουλο. Δεν ανακατεύουμε συχνά και όταν ασπρίσει κοτόπουλο το τραβάμε στα τοιχώματα. Προσθέτουμε τις πιπεριές και όταν μαλακώσουν προσθέτουμε και τα μανιτάρια.
Αφήνουμε για το τέλος τον ανανά ή το ροδάκινο. Όταν σοταριστούν τα υλικά διαδοχικά με τη σειρά που αναφέραμε, ρίχνουμε και τη σάλτσα και αφήνουμε στη φωτιά για 10 λεπτά.
Το γλυκόξινο κοτόπουλο είναι έτοιμο και σερβίρεται κατά παράδοση με βραστό ή τηγανιτό αρωματικό ρύζι.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-