Χωρίς κατηγορία

Γαλοπούλα με τσίλι – Chilli con Pavo

Πολλές φορές οι καλύτερες συνταγές έρχονται ανοίγοντας το ψυγείο και προσπαθώντας να χρησιμοποιήσεις υλικά της προηγούμενης ημέρας.

Τα περισσεύματα «leftovers» δημιουργούν νόστιμα πιάτα, εύκολα και γρήγορα μιας και το βασικό υλικό είναι ήδη μαγειρεμένο.

Σήμερα το γνωστό chilli con carne γίνεται chilli con pavo και «καίει καρδιές». Το καγιέν είναι βότανο και ντύνει αρωματικά και γευστικά το εξωτικό αυτό πιάτο. Χρησιμοποιούμε την γαλοπούλα της προηγούμενης ημέρας δημιουργικά και κάνουμε θαύματα!

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 5 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 30-35 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες:

Υλικα
Οι ποσότητες των λαχανικών είναι ενδεικτικές. Αφαιρέστε ή προσθέστε εκείνα που σας αρέσουν περισσότερο.
850γρ. γαλοπούλα ψημένη και μαδημένη (είναι ιδανικό πιάτο – transformers για την επομένη των Χριστουγέννων, γιατί χρησιμοποιούμε ότι έχει μένει)
150γρ. κρεμμύδι χοντροκομμένα
180γρ. καρότα χοντροκομμένα
100γρ. πράσο χοντροκομμένο
1 πράσινη και μια κόκκινη πιπεριά γλυκιά χοντροκομμένες
1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
250γρ. ντομάτες κον κασέ
300γρ. μαύρα φασόλια γίγαντες προβρασμένα (Επιλέγουμε ανάλογα τον διαθέσιμο χρόνο μας, ή να τα βράσουμε εμείς ή να τα πάρουμε έτοιμε σε κονσέρβα προβρασμένα)
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
300ml ζωμό λαχανικών
50ml κόκκινο κρασί
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα tandoori (προαιρετικά προσθέτουμε αυτό το ιδιαίτερο μπαχαρικό)
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν ( το cayenne είναι ένα πιπέρι που προέρχεται από τις πιπεριές τσίλι, είναι αρωματικό και καίει αρκετά, προσθέστε ή αφαιρέστε κατά βούληση)
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

Διαδικασία 
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ σκεύος και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τις πιπέριες σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Τα τελευταία 20 δευτερόλεπτα προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε λίγο για να μην καεί.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τα καρότα, προσθέτουμε τις ντομάτες κον κασέ και όλα τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη,το τσίλι και το ζωμό λαχανικών κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε για 10 λεπτά.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη γαλοπούλα και τα φασόλια γίγαντες και κλείνουμε το καπάκι και σιγο – μαγειρεύουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας πολύ συχνά μέχρι να πιει τα πολλά υγρά και να έχουμε μια παχουλή κόκκινη σάλτσα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-