Γαλακτομπούρεκο σοκολάτα-πορτοκάλι!!… επιδόρπιο, πλούσιο σε κρέμα με τραγανό φύλλο και σιρόπι. Παρόλο που η καταγωγή του είναι ξεκάθαρη σαν ένα χαρακτηριστικό γλυκό της ελληνικής κουζίνας, υπάρχει ένα μικρό μπέρδεμα με το όνομά του. Κρατά μέσα στην ονομασία του τη λέξη μπουρέκι (Börek) που όπως κι αν έχει κρατά από τους διπλανούς μας. Από το 1788, άλλωστε, υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι Οθωμανοί έφτιαχναν γλυκά με πολλά φύλλα που έμοιαζαν με τα «γκατό φεγγιέτ» των Γάλλων.

Το περίεργο είναι ότι παρόλο που για τον όρο «φύλλο» χρησιμοποιείται διεθνώς η ελληνική λέξη, υπάρχουν υποψίες ότι η καταγωγή του φύλλου είναι τουρκική. Μπερδεμένα πράγματα, αλλά πως να το κάνουμε… η επιρροή των πολιτισμών και η ανταλλαγή στοιχείων ήταν αναπόφευκτη αν και πολλές φορές κακή για εμάς. Στην περίπτωση βέβαια του σιροπιαστού γλυκίσματος δεν υπάρχει τίποτα το κακό… Το μόνο κακό που βλέπω στον πάγκο της κουζίνας μου, είναι πως εξαφανίζεται πριν καν σιροπιαστεί εντελώς… Η σοκολάτα και το άρωμα πορτοκάλι, σιροπιασμένα θα ξετρελάνουν τη γλώσσα σας.

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα περίπου | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: ια ταψάκι διαστάσεων 34εκΧ24εκ

Υλικα μισό κιλό φύλλα κρούστας
250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο

Για την κρέμα
1500 ml. γάλα φρέσκο
225 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
70 γρ. τριμμένη σκούρα κουβερτούρα
120 γρ. ζάχαρη
5 αυγά
2 βανιλέττες ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πορτοκάλι, το ξύσμα μόνο
1 λεμόνι, το ξύσμα μόνο
2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο αγελάδας
ελάχιστο αλάτι

Για το σιρόπι
750 γρ. ζάχαρη
130 γρ. μέλι
560 ml. νερό
30 ml. κονιάκ
30 ml. χυμό λεμονιού
1 stick κανέλας
Τη φλούδα μισού λεμονιού

Διαδικασία Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά, την ζάχαρη και το άρωμα βανίλιας. Χτυπάμε με το σύρμα 3-4 λεπτά, να αφρατέψουν.
Σταδιακά προσθέτουμε το ψιλό σιμιγδάλι, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και το αλάτι. Ανακατεύουμε ακόμα λίγο, να ενσωματωθούν τα υλικά. Παράλληλα, βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί.

Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε λίγο γάλα και σιγά σιγά το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών, χτυπώντας συνέχεια με το σύρμα, για να μην μας κόψουν τα αυγά.

Ρίχνουμε τώρα το μείγμα των αυγών, πίσω στην κατσαρόλα. Βράζουμε την κρέμα μας σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα ή με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίζει να πήζει. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε στην άκρη, να χλιαρύνει και ανακατεύουμε συχνά, για μην κάνει κρούστα η κρέμα.

Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη. Με ένα πινέλο, αλείφουμε καλά ένα πυρέξ ή ταψάκι, 34εκΧ24εκ., περίπου.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε καλά. Απλώνουμε ένα δεύτερο από επάνω του και το αλείφουμε και αυτό καλά, με την λιωμένη μαργαρίνη. Με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε και ένα τρίτο φύλλο.

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε βουτυρωμένα φύλλα, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τα μισά φύλλα κρούστας. Ρίχνουμε στο ταψάκι μας, την κρέμα. Με μια σπάτουλα την απλώνουμε να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα βουτυρωμένα φύλλα, τοποθετώντας πρώτα δύο επάνω από την κρέμα. Όσα φύλλα μας έχουμε περισσέψει τα τοποθετούμε βουτυρωμένα από πάνω..
Χαράζουμε δύο ή τρεις φορές το γλυκό μας, μόνο κατά μήκος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180o C, ως να δούμε τα φύλλα του γλυκού, να ροδίζουν καλά.

Αμέσως ξεκινάμε να φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, την κανέλα, την φλούδα λεμονιού. Βάζουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά.
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα, την φλούδα του λεμονιού.

Προσθέτουμε το βούτυρο, τον χυμό του λεμονιού, το κονιάκ και το άρωμα βανίλιας. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Όταν το γλυκό μας έχει ροδίσει καλά, το βγάζουμε από τον φούρνο. Το αφήνουμε για 5 λεπτά στην άκρη. Κατόπιν το σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι με μια κουτάλα.

Μπορεί να μην χρειαστεί να ρίξουμε όλο το σιρόπι. Ρίχνουμε όσο πίνει το γαλακτομπούρεκο.
Κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια, αφού τουλάχιστον έχει χλιαρύνει.