Χωρίς κατηγορία

Βοδινή ουρά με Μουστάρδα Brava

Η βοδινή ουρά για πολλά χρόνια συγκαταλέγονταν στα «δεύτερα» κομμάτια κρέατος.

Σήμερα όμως έχει αρχίσει να ανακαλείται αυτή η πρώτη λανθασμένη εντύπωση.

Πρώτον γιατί είναι ένα νοστιμότατο κομμάτι κρέατος, δεύτερον γιατί είναι οικονομικό και τρίτον γιατί με αυτό το κομμάτι θα βγάλουμε μια από τις «παχουλονοστιμότερες» σάλτσες.

Το μυστικό είναι να το σιγομαγειρέψουμε αυτό το κομμάτι, γιατί έτσι θα αποδεσμεύσει το κολλαγόνο που περιέχει και θα μας δώσει την καταπληκτική υφή στη σάλτσα. Βάλτε μπόλικα λαχανικά να ψηθούν μαζί της γιατί το μπρεζάρισμα -αυτό κάνουμε στη συνταγή- τα αγαπά. Δοκιμάστε τη συνταγή και είμαι σίγουρη πως θα την προτιμήσετε και για ένα γιορτινό τραπέζι.

Καταγωγή: Ελλάδα | Προετοιμασία: 5 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 3 ώρες σε μεγάλη θερμοκρασία φούρνου, 12 ώρες (από το βράδυ) | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για 4 άτομα

Υλικα
2 κιλά βοδινή ουρά τεμαχισμένη σε μερίδες από τον κρεοπώλη μας
4-5 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 πιπεριές κόκκινες κομμένες Julien (δηλαδή σε στενόμακρα παραλληλόγραμμα)
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα στα 4
60 γρ. Μουστάρδα με μέλι Brava (3 κ.σ. περίπου)
Χυμός 2 λεμονιών
250ml ζωμός λαχανικών ή και κοτόπουλου για μεγαλύτερη γευστική ένταση
80 ml ξηρό λευκό κρασί
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. θυμάρι ξηρό
Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία 
Πλένουμε καλά και τοποθετούμε τα κομμάτια της ουράς στο ταψί. Κόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα καρότα και τα προσθέτουμε και αυτά. Ρίχνουμε και το ζωμό στο σκεύος.
Ανακατεύουμε τη Μουστάρδα με μέλι Brava με το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το κρασί και περιχύνουμε το κρέας μας. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Αν χρησιμοποιούμε γάστρα απλά κλείνουμε το καπάκι, διαφορετικά θα χρειαστούμε δυο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας και ένα κομμάτι σπάγκο με τα οποία θα καλύψουμε το ταψί μας.

Αν έχουμε το χρόνο το ιδανικό ψήσιμο για τη βοδινή ουρά είναι αργά και πολλές ώρες. Θα μπορούσαμε να βάλουμε το ταψί μας στο φούρνο στους 120ο C από το βράδυ και θα είναι έτοιμο το πρωί. Εάν όμως αυτό δεν είναι εφικτό θα ψήσουμε για 3 ώρες περίπου στους 200ο C. Στο τέλος του ψησίματος το κρέας της ουράς σχεδόν διαλύεται και στο ταψί μας έχουν γλασάρει τα λαχανικά.

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα μας, μαζεύουμε από το ταψί τα λαχανικά με το ζωμό του ψησίματος και πολτοποιούμε στο multi μαζί με 1 κ.γ. Μουστάρδα με μέλι Brava. Αν η πυκνότητα της σάλτσας που θα έχουμε είναι πολύ πηχτή θα αραιώσουμε με λίγο ζεστό ζωμό λαχανικών (επιπλέον της δοσολογίας της συνταγής) ή λίγο νερό. Περνάμε τη σάλτσα μας από σήτα και τη σερβίρουμε ζεστή.

Η βοδινή ουρά είναι ένα πολύ νόστιμο κομμάτι και μπορούμε αυτό το φαγητό να το σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανητές, αλλά το καλύτερό του θεωρώ πως είναι ο πλούσιος πουρές πατάτας
Το έντονο χρώμα που κρατά η σάλτσα δημιουργείται ουσιαστικά από τα λαχανικά και την υπέροχη μουστάρδα που αρωματίζει και τονώνει την απόχρωση.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-