Χωρίς κατηγορία

Βελουτέ σπαραγγιών με crème fraiche

Τα σπαράγγια που θα διαλέξετε πρέπει να είναι σφιχτά, φρέσκα, τρυφερά, να έχουν λαμπερό χρώμα και κλειστές άκρες και κατά προτίμηση με ίδια διάμετρο, ώστε να μαγειρεύονται ομοιόμορφα.

Δεν πρέπει όμως να είναι μαλακά. Για να σιγουρευτείτε πως είναι τρυφερά, σπάστε το κοτσάνι κοντά στη βάση.
Εάν σπάσει καθαρά, με τραγανό ήχο, χωρίς κλωστές, τότε είναι φρέσκα και τρυφερά. Τα διατηρείτε στο ψυγείο, πλυμένα και στεγνά, τυλιγμένα σε χαρτί και μέσα σε πλαστική σακούλα για 2-3 μέρες. Τα σπαράγγια θεωρούνται ο αριστοκράτης των λαχανικών και μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Εμείς θα δοκιμάσουμε μια βελουτέ πεντανόστιμη.

Καταγωγή: Γαλλία | Προετοιμασία: 5 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για 4 άτομα

Υλικα
1 κιλό σπαράγγια φρέσκα
½ λίτρο ζωμό κοτόπουλο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
40γρ. βούτυρο
100 γρ. Crème fraise
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
50γρ. γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
50ml λευκό κρασί
Λίγο φύλλα μέντας
80γρ. κουκουνάρι
1κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία 
Κόβουμε και πετάμε τις σκληρές άκρες των κοτσανιών των σπαραγγιών. Με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά καθαρίζουμε τα σπαράγγια, όπως καθαρίζουμε τα καρότα και κόβουμε τα σπαράγγια στη μέση.
Σε βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν, σε χαμηλή φωτιά. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και στιγμαία δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί η αλκόολη ρίχνουμε το ζωμό και τα σπαράγγια, το σκόρδο πολτοποιημένο και το μοσχοκάρυδο. Κλείνουμε με καπάκι την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20 λεπτά περίπου, ή έως ότου μαλακώσουν τα σπαράγγια. Δοκιμάζουμε προς το τέλος και αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ψιλοκομμένη τη μέντα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα σπαράγγια, όπως είναι με τα υγρά και πολτοποιούμε. Αν δεν χωράνε όλα μαζί τα πολτοποιούμε σε δόσεις. Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και το τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε χλιαρή τη βελουτέ με λίγους σπόρους κουκουναριού και λίγα φρέσκα φύλλα μέντας.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-