Η σταχτοπούτα που δεν ήξερε τις διατροφικές αξίες της κολοκύθας, την άφησε έγινε άμαξα και μετά πάλι λαχανικό… και μέσα στη χαρά της μάλλον δεν την περιμάζεψε.
Αν ήξερε όμως πως το χρυσοκόκκινο γιγαντιαίο φουσκαλένιο γευστικό ξαδερφάκι των κολοκυθιών είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών σίγουρα θα την έβαζε στο τσουκάλι της.
Το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, οφείλει το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα της στο υψηλό ποσοστό καροτενοειδών που περιέχει. Τα καροτενοειδή αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων. Επίσης, οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν το σχηματισμό καταρράκτη και την εκφύλιση των ιστών των ματιών. Το καλύτερο βέβαια σας το κράτησα για το τέλος… Η σάρκα κολοκύθας περιέχει L-τρυπτοφάνη, μια χημική ένωση που προκαλεί συναισθήματα ευημερίας και ευτυχίας. Συμπεριλαμβάνοντας την κολοκύθα στην καθημερινή μας διατροφή, θα βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και θα αποτρέψουμε την κατάθλιψη.

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 10’ λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 6 άτομα

Υλικα
1 κιλό κίτρινη κολοκύθα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ κ.γ. ανθός αλατιού
1 κρεμμύδι σε καρέ
1 ½ ζωμός βοδινού
30ml κονιάκ
½ κ.γ. κανέλα
100γρ. τριμμένη παρμεζάνα
200 γρ. ροκφόρ ή μπλε τυρί Δανίας για μια ποιο οικονομική λύση.
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος φρέσκο
πιπέρι
Διαδικασία 
Αφαιρούμε το φλοιό, κόβουμε στη μέση τη κολοκύθα και αφαιρούμε τους σπόρους. Κόβουμε την ψίχα σε μικρούς κύβους ή όπως αλλιώς μπορούμε αρκεί να είναι τα κομμάτια μικρά ώστε να μαγειρευτούν γρήγορα.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με τον ανθό αλατιού και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε και τα κομμάτια της κολοκύθας. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσουν. Όταν αρχίζουν και μαλακώνουν ελαφρά σβήνουμε ρίχνοντας το ζωμό, το κονιάκ και την κανέλα, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να βράσουν για 25-30 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και πολτοποιούμε στο μπλέντερ, περνάμε από λεπτή σίτα τη βελουτέ. Την μεταφέρουμε και πάλι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε όσο είναι ζεστή το βούτυρο και την παρμεζάνα.
Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε τοποθετώντας τριμμένο το ροκφόρ σε κάθε πιάτο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-