Είναι μια Βασιλόπιτα διαφορετική από τις άλλες. Έχει σοκολάτα στο κέντρο. Τελεία. Νομίζω ότι …η προηγούμενη φράση είναι ικανή να ξεσηκώσει πολλούς από εμάς. Όχι ακόμη; Δαμάσκηνα, χουρμάδες, ξηροί καρποί και σοκολάτα και όλα αυτά αρωματισμένα με τζίντζερ, κανέλα και γαρίφαλο.

Δεν ξέρω αν τα καταφέρνω να σας μεταφέρω λεκτικά αυτό που νιώθεις δοκιμάζοντας την, αλλά σίγουρα είναι μια Βασιλόπιτα που κλείνει όλα τα Χριστούγεννα μέσα της. Είναι σχεδόν γεμιστή και λέω σχεδόν γιατί όλα αυτά τα υλικά δεν παραμένουν σε στρώσεις αλλά δένονται σφικτά από την αφράτη ζύμη και σε κάθε μπουκιά δημιουργούν αίσθημα ευφορίας με τα αρώματά τους.

Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα | Χρόνος Μαγειρέματος : 60 λεπτά | Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολο|Για μια φόρμα διαμέτρου 30εκ

ΥλικαΓια την πάνω στρώση (ανισόπεδη και τραγανή)
140γρ. για όλες τις χρήσεις
80γρ. ζάχαρη καστανή
150γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
200γρ. βούτυρο 84% λιπαρά
200γρ. σοκολάτα σε σταγόνες (ή αν σας αρέσει η γάλακτος αγοράστε την ολόκληρη και τεμαχίστε την με το μαχαίρι σε λεπτές φλούδες)

Για τη γέμιση
200γρ. δαμάσκηνα ξηρά
100γρ. χουρμάδες ξηροί
100γρ. αμύγδαλο τριμμένο
200γρ. κουβερτούρα
500γρ. ζάχαρη καστανή
½ κ.γ. κανέλα
1/3 γαρύφαλλο τριμμένο
1/3 τζίντζερ

Για το μείγμα κέικ της βασιλόπιτας
600γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
8 αβγά μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου
400γρ. βούτυρο 82% λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
420γρ. γιαούρτι
580γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
30γρ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. βανίλια Μαδαγασκάρης

Για το τελείωμα
40γρ. άχνη ζάχαρη και 20γρ. κακάο και 1γρ. κανέλα (όλα μαζί ανακατεμένα) Φρέσκα φρούτα εποχής, ότι σας αρέσει. Βατόμουρα, δαμάσκηνα, μούρα και διακοσμούμε με λίγα φύλλα δεντρολίβανου που θα αφήσουν ένα διακριτικό άρωμα.

ΔιαδικασίαΞεκινάμε με την επάνω τραγανή στρώση. Λιώνω το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων. Όταν κρυώσει το βούτυρο ρίχνουμε τη σοκολάτα, την καστανή ζάχαρη, την καρυδόψιχα και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει ενώ εμείς συνεχίζουμε με τις άλλες στρώσεις.

  • Για τη γέμιση θα τεμαχίσουμε πρώτα την κουβερτούρα. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της γέμισης όπως είναι και τα ανακατεύουμε με μια μαρίζ. Βάζουμε κατά μερίδες (όσα χωράει) στο multi κάθε φορά και έτσι κόβονται τα ξηρά φρούτα και αναμειγνύονται με το αμύγδαλο και την κουβερτούρα τέλεια.
  • Για τη μείγμα του κέικ της Βασιλόπιτας θα χτυπήσω τη ζάχαρη με τα αβγά μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα και να ασπρίσει. Προσθέτω το βούτυρο και χτυπάω για πολύ λίγο μέχρι να είναι ομοιόμορφο το μείγμα.
  • Προσθέτω το γιαούρτι και τη βανίλια, αλλά δεν χτυπάμε πια με το μίξερ αλλά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με το χέρι. Κοσκινίζω το αλεύρι με το μπεικιν και σταδιακά το προσθέτω σιγά σιγά πάντα ανακατεύοντας απαλά με τη σπάτουλα.
  • Χρησιμοποιώ μια φόρμα στα 30 εκ περίπου διάμετρο την οποία βουτυρώνω και αλευρώνω. Βάζουμε μια στρώση από το μείγμα του κέικ. Αμέσως ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση, δηλαδή το μείγμα με τα δαμάσκηνα και από επάνω το υπόλοιπο μείγμα του κέικ. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C και ψήνουμε για 30 λεπτά. Βγάζουμε σε αυτό το σημείο από το φούρνο που έχει φουσκώσει και κάνει κρούστα το γεμιστό κέικ. Προσθέτουμε από πάνω ψιχουλιαστά το μείγμα της πάνω στρώσης που είχαμε στο ψυγείο.
  • Πασπαλίζουμε με το μείγμα άχνη- κακάο- κανέλα και βάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά ακόμα.Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και διακοσμούμε όπως μας αρέσει…. Με φρέσκα φρούτα όπως ρόδι, βατόμουρα, δαμάσκηνα, μούρα και διακοσμούμε με λίγα φύλλα δεντρολίβανου που θα αφήσουν ένα διακριτικό άρωμα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-