Τα φθινοπωρό-χειμωνιάτικα φρούτα μετατρέπονται εύκολα σε ένα ακαταμάχητο επιδόρπιο και δεν είναι άλλα από τα αχλάδια ποσέ. Τη ζωηρόχρωμη έντασή τους την οφείλουν στο σιγοβράσιμό τους στο κρασί. Τα αρώματα του αστεροειδή γλυκάνισου, παντρεύονται με το πορτοκάλι και διαπερνούν τη σάρκα των αχλαδιών μαλακώνοντας τα γλυκά, χωρίς να χάσουν το τραγανό τους στοιχείο.

Συνοδέψτε τα, αν θέλετε με ελαφριά σαντιγί. Στην υπερβολή τους όμως, θα πρότεινα ένα βελούδινο crème fraise για contrast ή αν το συνηθίζουμε το χειμώνα λίγο παγωτό βανίλιας θα ήταν εξαιρετικός συνδυασμός.

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 5΄ |Χρόνος μαγειρέματος: 30-35′ | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για 4 άτομα

Υλικα 750ml ξινόμαυρο
150m μαυροδάφνη*
(αν δεν έχουμε μαυροδάφνη, μετράμε 1 λίτρο κόκκινο κρασί και προσθέτουμε στη συνταγή 50γρ. ζάχαρη επιπλέον)
6 αχλάδια
120ml χυμό πορτοκάλι & τη φλούδα
200γρ. ζάχαρη μαύρη ή 170γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 λοβό βανίλια
1 ξυλάκι κανέλας ή 1 τεμάχιο αστεροειδή γλυκάνισου

Διαδικασία Αφού πάρουμε το χυμό πορτοκαλιού μετά αφαιρούμε και τη φλούδα, χαράζουμε το λοβό της βανίλιας κατά μήκος. Σε μικρής διαμέτρου κατσαρόλα βάζουμε το κρασί (και τα 2 είδη) με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα αχλάδια. Καθαρίζουμε τα αχλάδια, αφήνοντάς τους το κοτσάνι επάνω.

Μόλις αρχίσει να βράζει το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα αχλάδια. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν με κλειστό καπάκι.

Τα βγάζουμε από τη σάλτσα τους και τα βάζουμε σε βαθύ σκεύος. Αφήνουμε το σιρόπι να συνεχίσει το βρασμό μέχρι να μείνει το μισό και να καραμελώσει.

Περνάμε τη σάλτσα από λεπτή σήτα και ρίχνουμε στα αχλάδια. Τα βάζουμε στο ψυγείο. Τακτοποιούμε τα αχλάδια σε πιατέλα. Τα ραντίζουμε με το σιρόπι και πασπαλίζουμε τα αχλάδια με λίγο κανέλα.
Συνοδεύονται απίστευτα με τυρί κρέμα ή ελαφριά σαντιγί.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-