Χωρίς κατηγορία

Ασιατικό με απάκι

Όταν το απίστευτο Κρητικό έδεσμα με την απόλυτη αίσθηση καπνίσματος πάει στα βάθη της Ασίας και επιστρέφει με παιχνιδιάρικη, καλοκαιρινή διάθεση και λιχούδικο χαρακτήρα.

Ένας πρωτότυπος συνδυασμός με γλυκόξινη γεύση που όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο ταιριάζει πολύ. Μην ξεχνάμε ότι η γλυκόξινη γεύση προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα όπου για να την πετύχουν συνδυάζανε χυμό άγουρου σταφυλιού με πετιμέζι ή και μέλι με ξύδι.

 

Καταγωγή: Mix & Match (με ελληνικά υλικά) | Προετοιμασία: 10 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 12-15 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες:

Υλικα

400 γρ. απάκι Κρητικό καπνιστό
250 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες.
1 πράσινη, 1 κόκκινη, 1 πορτοκαλί πιπεριά, κομμένες ζουλιέν
2 κρεμμυδάκια φρέσκα (λευκό & πράσινο μέρος)
3 κ.σ. ηλιέλαιο
1 ποτήρι κρασί κόκκινο (80 ml)
100 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (1 φλιτζ. του καφέ)
150 γρ. ανανάς κομμένος σε μικρά κομμάτια
200 ml χυμό ανανά
4 κ.σ. σόγια σος
50 γρ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. μηλόξιδο
1 κ.σ. μείγμα 5 μπαχαρικών (θα το βρείτε έτοιμο σε μπαχαροπωλείο, αλλιώς θα μπορείτε να το φτιάξετε όπως αναφέρεται στο τέλος της συνταγής)
1 κ.σ. μέλι
6 γρ. τζίντζερ (πιπερόριζα) ψιλοκομμένη
Αλάτι

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι η wok το ηλιέλαιο και σοτάρουμε τα λαχανικά για 5-6 λεπτά να μαλακώσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το χοιρινό και τον ανανά και συνεχίσουμε για άλλα 2-3 λεπτά ανακατεύοντας.
Ανακατεύουμε μέσα στο κρασί τα μπαχαρικά και σβήνουμε με αυτό.

Όταν εξατμιστεί η αλκοόλη προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με τον μισό χυμό ανανά. Τον υπόλοιπο χυμό τον ανακατεύουμε με τον κορν φλάουρ μέχρι να διαλυθεί καλά. Αφήνουμε τα υλικά να δέσουν για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε και το χυμό ανανά με το κορν φλάουρ. Σε λίγο βλέπουμε πως τα υλικά μας έχουν συνοχή και η σάλτσα έχει μελώσει. Αποσύρουμε και σερβίρουμε με ρύζι ή νουντλς.

Μείγμα 5 μπαχαρικών. Μείγμα της κινέζικης κουζίνας τυπικά με 5. Μπορείτε να το φτιάξετε με 3-4 αστεροειδείς γλυκάνισους, 2 κ.σ. μαραθόσπορο, 2 κ.σ. γαρύφαλλα, 2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη, 2 κ.σ. πιπέρι Σετσουάν, που τρίβονται στο μύλο ή στο μπλέντερ. Φτιάχνεται μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που θα χρειαστείτε και φυλάσσεται σε καλά κλεισμένο γυάλινο σκεύος μπαχαρικών ώστε να κρατήσει όλα τα αρώματα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-