Χωρίς κατηγορία

Αρνί μπρεζέ με λαχανικά στον ατμό

Η μπρεζέ (braisé), είναι μια τεχνική που ακολουθεί την εποχή μας και μάλιστα συμβαδίζει με τη νέα τάση για slow cooking (αργό ψήσιμο).

Το αποτέλεσμα είναι πλούσια γεύση και ζουμερή υφή με τη νοστιμιά να ξεχειλίζει κυριολεκτικά από τις πρώτες ύλες. Το αρνί με λαχανικά που θα δοκιμάσετε είναι η πιστοποίηση όσων σας έχουμε υποσχεθεί.

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 15 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 2-3 ώρες σε slow cooking | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες:

Υλικα
για το αρνί μπρεζέ
1500 γρ. αρνίσιο πόδι με το κόκκαλο
250 γρ. καρότο
200γρ. μπρόκολο
200 γρ. κρεμμύδι
Κλωνάρια θυμάρι και δεντρολίβανο
Ζωμός κοτόπουλου 1 λίτρο περίπου
200ml κρασί ξηρό κόκκινο
50ml ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο
Αλάτι & πιπέρι

(για γαρνιτούρα στον ατμό)
250 γρ. κουνουπίδι
200 γρ. μπρόκολο
250 γρ. κολοκύθα γλυκιά
350 γρ. πατάτες
Λίγα φύλλα θυμάρι & δεντρολίβανο
Διαδικασία 
Ζεσταίνουμε σ’ ένα μεγάλο και βαθύ σκεύος το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Αφαιρούμε από το σκεύος το κρέας. Σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι και τα λαχανικά μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί ντεγκλασάροντας το τηγάνι.

Τοποθετούμε το κρέας, τα λαχανικά, το ζωμό, τα βότανα και το βούτυρο σε μεγάλο και ευρύχωρο ταψί ή ιδανικά θα ήταν στη γάστρα. Το βασικό σημείο της διαδικασίας είναι η αναλογία στερεών υλικών και υγρών, θα πρέπει να αντιστοιχεί σε 1 προς 3. Δηλαδή θα πρέπει τα υγρά να φτάνουν μέσα στο σκεύος (ταψί, γάστρα) και να καλύπτουν το 1/3 του κρέατος και των λαχανικών. Βάζουμε σε μέτριο φούρνο στους 140ο C για 2-3 ώρες με καλά σκεπασμένο το ταψί. Εν τω μεταξύ βάζουμε τα λαχανικά να μαγειρευτούν στον ατμό αφού αρωματίσουμε το νερό με δεντρολίβανο και θυμάρι.

Λαχανικά στον ατμό μπορούμε να κάνουμε και χωρίς home cooker με μια απλή σήτα που τοποθετείται πάνω από την κατσαρόλα. Ακόμα ευκολότερα μπορείτε να κάνετε πανεύκολα λαχανικά στον ατμό χρησιμοποιώντας μια φριτέζα που αντί για λάδι θα έχουμε βάλει νερό.

Αφαιρούμε τα λαχανικά και βράζουμε το ζωμό που έχει μείνει, μεταφέροντάς τον στην κατσαρόλα μέχρι να συμπυκνωθεί στο 1/3 και αν θέλουμε «δένουμε» τη σάλτσα προσθέτοντας 1-2 κ.σ βούτυρο εκτός φωτιάς.

Βάζουμε σε μεγάλη πιατέλα το κρέας, τα λαχανικά και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-